Одабрано РС и матица

Blic.rs: Додик добио позив да присуствује Путиновој инаугурацији, а Вучић није

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ ЋЕ 7. МАЈА БИТИ У АНКАРИ И РАЗГОВАРАТИ СА ЕРДОГАНОМ
  • Београдски лист наводи да је Вучићева посјета Турској договорена још прије неколико мјесеци, али ипак додаје: „За мање од мјесец и по Вучић и Ангела Меркел видјели су се два пута, а то што предсједник јавно говори да се савјетује и да ће се савјетовати са њемачком канцеларком о питању рјешења косовског проблема сигурно није остало неопажено у Русији. С друге стране, проблем би могло да представља и то што Русија упорно покушава да издејствује дипломатски статус за особље Руског центра у Нишу, а како вријеме одмиче, јасно је да од тога неће бити ништа“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић није добио позивницу за инаугурацију руског председника Владимира Путина, док је на адресу предсједника РС Милорада Додика она стигла, пише београдски Blic.rs.

Јавност у Србији већ седмицама спекулише хоће ли њихов предсједник отпутовати у Москву 7. маја. Како је недавно потврђено на Андрићевом венцу, Вучић није добио позив.

„У то вријеме предсједник ће бити у званичној посјети Анкари, сусрет са Реџепом Тајипом Ердоаном заказан је прије неколико мјесеци“, речено је у кабинету предсједника Србије.

Владимир Путин лично на инаугурацију позива само предсједнике бивших совјетских земаља, али је свакако необично да позив не буде упућен од неког од високих руских званичника или преко амбасаде.

„Блиц” пише да су два могућа разлога за то: први, предсједникове (Вучићеве) блиске везе са њемачком канцеларком Ангелом Меркел и Западом и други, немогућност да се двије администрације договоре о статусу Руско-српског хуманитарног центра у Нишу.

„За мање од мјесец и по Вучић и Ангела Меркел видјели су се два пута, а то што предсједник јавно говори да се савјетује и да ће се савјетовати са њемачком канцеларком о питању рјешења косовског проблема сигурно није остало неопажено у Русији. С друге стране, проблем би могло да представља и то што Русија упорно покушава да издејствује дипломатски статус за особље Руског центра у Нишу, а како вријеме одмиче, јасно је да од тога неће бити ништа“, наводи саговорник „Блица“.

Одлуком да не позове Вучића предсједник Русије послао је поруку да Вучић није неко кога сматра својим.

„Русија на Вучића одавно не гледа као на своју филијалу или експозитуру ни у Србији ни у региону, смета им добар однос који предсједник Србије покушава да оствари и са Истоком и са Западом. У том смислу, одлука да не буде позван изненађење је само за оне који о приликама на релацији званична Москва-Београд не знају баш ништа“, каже саговорник „Блица“.

Такође, руски интерес није да прекине сваку везу са Вучићем с обзиром на то колику подршку он ужива у домаћој јавности. Руски планови везани су за ширење утјецаја у овом региону, а осим Републике Српске, која је ипак само један ентитет, надају се да то могу само још преко Србије која није чланица НАТО.

Притисци на Србију појачаваће се како се буде приближавало рјешење за косовски проблем. Званична Москва ће, традиционално, покушати да се представи као заштитник Косова већи од Београда. Вучић би тек тада могао да се нађе пред изазовима.

Церемонија ступања Владимира Путина на дужност предсједника Руске Федерације у новом мандату биће одржана 7. маја, а тог дана ће и влада поднијети оставку, саопштено је данас у Кремљу.

Предсједнички избори у Русији одржани су 18. марта, а Путин је побиједио са 76,69 посто освојених гласова, саопштила је раније Централна изборна комисија Русије.

Предсједник Србије Александар Вучић потврдио је недавно да није добио позив предсједника Русије Владимира Путина.

„Нисам добио позив од Путина. То су неки причали да би могли по неким амбасадама да иду и говоре: ‘Ено га, иде код Путина’, иако ме човек није ни позвао“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да са Путином није о томе разговарао, већ да су телефоном причали о Косову и другим стварима.

(Blic.rs)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар