Одабрано Свијет

BVMN: Хрватска има подрум за премлаћивање миграната на граничном прелазу Бајаково

ПРЕТХОДНО СЕ САЗНАЛО ДА ПОЛИЦИЈА ИМА И „ГАРАЖУ ЗА МУЧЕЊЕ“ У КОРЕНИЦИ
  • „У том су подруму малољетнике, од којих су неки стари смао 12 година, службеници хрватске граничне полиције тукли шакама и палицама. Једно свједочење просторију описује као велику два са четири метра квадратна, до које се долази степеницама које воде испод просторија на граничном прелазу“
  • Један 16-годишњи Авганистанац је описао да су га у том подруму држали више од сат времена, да су га тукли шакама и пендрецима. На једном малољетнику је, наводи се, хрватска полиција користила и електрошокер и бацала га о зид подрума
  • Случајеви забиљежени у октобру откривају да је подрумска просторија дискретна локација на којој полицајци могу да злостављају транзитне групе миграната и у којој су полицајци заштићени од погледа возача који прелазе границу

НА граничом прелазу Бајаково, ка Србији, Хрватска има подруме у којем полиција премлаћује мигранте, тврди се у најновијем извјештају мреже невладиних удружења.

Ради се о извјештају BVMN (Border Violence Monitoring Network), који се бави правима миграната и избјеглица, пише хрватски портал Индекс.

У извјештају за октобар 2019. ова мрежа је прозвала хрватске власти за кршење људских права миграната и спровођење илегалне политике системског насиља над њима.

Наводи се да су у припреми овог извјештаја активисти BVMN-а, између осталог, обавили 30 разговора са мигрантима и забиљежили њихова искуства.

У поменутом периоду је, наводе, забиљежен „висок број изузетно бруталних pushbackova и инцидената полицијског насиља“, а као посебно ужасавајућу причу наводе постојање подрума на граничном прелазу Бајаково у којем хрватска полиција, тврде удружења, премлаћује мигранте.

„У том су подруму малољетнике, од којих су неки стари смао 12 година, службеници хрватске граничне полиције тукли шакама и палицама. Једно свједочење просторију описује као велику два са четири метра квадратна, до које се долази степеницама које воде испод просторија на граничном прелазу“, пише у извјештају BVMN, преноси портал.

У ту малу просторију без прозора понекад се, кажу, убацује и група миграната. Током боравка у подруму на Бајакову мигранти немају право на одлазак у WC ни приступ води или храни, а ускраћено им је право на тражење азила, стоји у извјештају.

Један 16-годишњи Авганистанац је описао да су га у том подруму држали више од сат времена, да су га тукли шакама и пендрецима. На једном малољетнику је, наводи се, хрватска полиција користила и електрошокер и бацала га о зид подрума, стоји у извјештају, преноси Индекс.

Случајеви забиљежени у октобру откривају да је подрумска просторија дискретна локација на којој полицајци могу да злостављају транзитне групе миграната и у којој су полицајци заштићени од погледа возача који прелазе границу“, наводи се у извјештају.

Подсјећају и да су медији извјештавали о „гаражи за мучење“ у Кореници, у коју полиција доводи ухваћене мигранте. У извјештају се наводи да хрватска полиција све више користи скидање миграната као још један начин злостављања.

Долазак зиме и хладнијег времена чини такву полицијску тактику нарочито опасном јер може довести до хипотермије, као и повреда руку и ногу, посебно када, како се наводи, полиција тјера мигранте да боси ходају кроз хладне потоке, што је такође забиљежено као честа пракса.

Мрежа удружења истиче да у хрватском законодавству постоји могућност да полиција примјени мјеру скидања осумњиченог, али само у случајевима потраге за скривеним оружјем.

У забиљеженим случајевима, међутим, наводи се да су мигранти били и до 24 сата у надлежности хрватске полиције, која им је скидање наредила тек кад их је довела на зелену границу.

Наводи се и да такво поступање хрватске полиције у марту забиљежила Amnesty International, као и да се скидање одјеће миграната по наређењу хрватске полиције појачава с доласком зимских мјесеци.

Забиљежена су и два случаја у којима су хрватски полицајци, након што су ухваћеним мигрантима наредили да се скину до гола, пендрецима додиривали гениталије и тако их, како се наводи, сексуално злостављали и понижавали.

Наводе се и докази за општепознату праксу разбијања мобилних телефона миграната, а хрватски закони се директно крше и када се мигрантима онемогући тражење права на азил.

У извештају и примјер из полицијске станице у Глини у којој је ухваћени мигрант затражио азил, на што су му службеници рекли да му не могу помоћи. Слична ситуација се наводно догодила и у Огулину.

Индекс преноси да се у Извјештају наводе и примјери кршења људских права миграната на цијелој балканској рути, од Грчке до Словеније, па се, како кажу, српска полиција оптужује да је намјерно изазвала пожар у мигрантском кампу у близини Шида.

Ипак, пише Индекс, највише простора је посвећено Хрватској која је на спољној граници Европске уније и преко које многи мигранти желе да уђу у ЕУ.

Наглашава се да је упркос насилном и незаконитом понашању хрватске полиција Хрватска добила зелено свјетло за улазак у шенгенску зону слободног кретања унутар ЕУ-а и похвале одлазећег председника Еуропске комисије Жан Клод Јункера.

Наводи се и да је у октобру хрватска полиција у илегалним pushbackovima протјерала најмање 464, а највише 607 миграната, зависно од извора, пише Индекс.

Већина миграната је, кажу протјерано у БиХ, али има и примјера протјеривања из Хрватске у Србију.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар