Одабрано Свијет

Чешки „Пристојни људи“ устали против Фрљићевог вријеђања Исуса

ПОКУШАЛИ ДА СПРИЈЕЧЕ ИЗВОЂЕЊЕ У БРНУ ЊЕГОВЕ ДРАМЕ „НАШЕ НАСИЉЕ, ВАШЕ НАСИЉЕ“
  • Десетак минута након почетка представе у извођењу словеначког Младинског гледалишча упали на сцену и постројили се између глумаца и публике с циљем да спријече даље извођење, али су интервенисали полиција и редари
  • У представи постоји и сцена у којој „Христос“ силује муслиманку
  • На најаву протеста у Брну, Фрљић је рекао да његова представа „постаје све више лакмус папир колико Европа тоне у идеолошки мрак“: „Очигледно да у овом тренутку у земљама бившег Источног блока трају некакве Католичке олимпијске игре… Поражавајућа је чињеница да сви они који нападају моје представе на невиђено или организују ‘догађања народа’ уочи извођења, не разумију да су и сами дио драматургије“

ГРУПА од 30 демонстраната упала је синоћ међу глумце на сцену једног чешког позоришта у покушају да спријечи глумце Младинског гледалишча из Љубљане да изведу представу хрватског режисера Оливера Фрљића „Наше насиље, ваше насиље“ а из сале је морала да их изведе полиција.

Демонстранти из маргиналне локалне иницијативе „Пристојни људи“, коју чешки МУП означава као екстремистичку набавили су улазнице за унапред распродату представу позоришта у Брну „Хуса на провазку“, сачекали десетак минута а онда упали на сцену, и постројили се између глумаца и публике с циљем да спријече представу.

Вођа демонстраната Здењек Перњица је чешким медијима казао да је представа „изгледала више као порнографија него као позориште. Згужвали смо улазнице и бацили их на њих. Хтјели смо да издржимо, хтјели смо да видимо шта говори та представа. Од десетог минута то је постао хаос од перверзија тако да смо изашли на сцену“.

Бучни протест демонстраната публика је дочекала негодовањем и скандирањем „Пристојни људи, идите кући!“ а из публике је такође више људи истрчало на сцену да подржи глумце.

Након двадесет минута, на позив организатора фестивала интервенисала је полиција и наредила демонстрантима да напусте сцену и истјерала их из позоришта.

Представа је прекинута на један сат, а затим настављена, али је у публици је остало још неколико „пристојних“ који су се гласно молили, звиждали и викали „Не вређајте Исуса!“, а њих 15 су из сале извели редари.

Фрљићеве представе су раније извођене у Чешкој без икаквих протеста. Међу њима чак контроверзно „Изопштење“ варшавског „Театра повшехног“ која је у конзервативној, католичкој Пољској изазвала огорчене и насилне протесте.

Међутим, најава представе „Наше насиље, ваше насиље“ на фестивалу у Брну је у Чешкој дочекана „на нож“ када су медији објавили да у тој представи Исус силује муслиманку.

Оградила се Чешка католичка црква, неки локални политичари, активиста Јан Розек је од марта прикупио 7.000 потписа на петицији да се представа забрани, поднијето је десетак кривичних пријава полицији да представа наводно излаже Чешку терористичким нападима. Аферу је рјешавао и суд који је одбио захтјев да се привременом мјером спријечи гостовање словеначких глумаца и Фрљићевих представа.

Јуче поподне и увече „Пристојни људи“ и Розек, као и чешка екстремна десница организовали су неколико мањих протеста у Брну на којима се окупило укупно око 200 демонстраната, покушали су да спријече публику да уђе у позориште, а пошто су чекали и да гледаоци почну да излазе, полиција је препоручила гледаоцима да иду другим улицама и од демонстраната их је одвојила кордоном.

„Пристојни људи“ који су заједно с чешким медијима проширили гласине да су у ансамблу Младинског гледалишча из Љубљане глумци све сами муслимани, покушали су да упадну у четвртак и на представу „Изопштење“ која говори између осталог о заташкавању педофилије у Римокатоличкој цркви. Та представа је у Пољској огорчено дочекана због сцене оралног секса с лутком с ликом вољеног папе Пољака, Јована Павла Другог, али тада су их дочекала затворена врата позоришта.

„Они су се закључали, док смо ми пјевали лијепе црквене пјесме. Па смо отишли у хотел Славија у посјету тим муслиманским глумцима који ће у суботу играти у тој перверзији. Сакрили су се“, навели су на Фејсбуку демонстранти на профилу „Пристојни људи“.

„Престрављен сам. Не разумијем како уопште политичари могу да размишљају да забране представу, а када им не пође за руком, онда неко дође у позориште да то изнуди силом. Када сам видио шта се дешава, сјетио сам се филмова о рађању фашизма“, казао је синоћ директор фестивала Позоришни свет Брно, Мартин Глазер.

На најаву протеста поводом његових представа у Брну, Фрљић је за хрватски Јутарњи лист реаговао упозорењем да његова представа „постаје све више лакмус папир колико Европа тоне у идеолошки мрак“.

„Очигледно да у овом тренутку у земљама бившег Источног блока трају некакве Католичке олимпијске игре… Поражавајућа је чињеница да сви они који нападају моје представе на невиђено или организују ‘догађања народа’ уочи извођења, не разумију да су и сами дио драматургије и извођења ‘Нашег насиља и вашег насиља'“, казао је Фрљић.

„Наше насиље, ваше насиље“ локални скандал у Брну изазвало је првенствено због сцене у којој Исус силује муслиманку и гласине да су глумци искључиво муслимани. Избјегличка криза 2015. године је међу Чесима изазвала масовни страх од најезде ислама ако би Чешка примила више од свега 12 избјеглица колико је у систему избјегличких квота Европске уније пристала да прими.

Страховања Чеха подстичу и званичници на челу с предсједником Милошем Земаном тврдњама да је миграцијска криза организована најезда ислама на хришћанску Европу, а избјеглице „Тројански коњ“ који ће отворити врата шеријатском праву у Чешкој.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар