Одабрано РС и матица

Дачић: За Србију је поводом Косова једина шанса – америчка администрација

„КОМПРОМИС БИ БИО ВЕЛИКИ УСПЕХ - СРБИЈА ОПСТАЈЕ ЗАХВАЉУЈУЋИ ТРАДИЦИОНАЛНИМ ПРИЈАТЕЉИМА“
  • „За међународну заједницу је питање Косова решено и не желе о томе да разговарају… Шта ће се десити ако дође до напада на север Косова, да ли смо сви ми спремни да реагујемо и учествујемо? НАТО је рекао да ако неко уђе на Косово сматраће то нападом на НАТО”
  • „Србији је једина шанса америчка администрација, односно да им се објасни да нема стабилности у региону ако се не пронађе решење за Косово којим ће задовољити и српски и албански интереси“

СРБИЈА никада неће признати Косово већ хоће компромисно рјешење, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и истакао да би био велики успјех уколико би се дошло до компромиса јер је Косово „надомак остваривања своје независности”.

Дачић је рекао да Србија опстаје захваљујући традиционалним пријатељима, да је за међународну заједницу питање Косова рјешено и да не желе о томе да разговарају.

„Чак и да неко каже нема чланства у ЕУ, Србија не може да прихвати једнострани акт Косова. Питам се да ли се сви слажу са оним што сам рекао. Ако се слажу са тим да идемо тим путем, а не сутра да кажу Вучић и Дачић воде политику супротстављања ЕУ”, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Дачић је додао да народ у Србији мора добро да се информише и припреми за оно што ће доћи.

„Шта ће се десити ако дође до напада на север Косова, да ли смо сви ми спремни да реагујемо и учествујемо? НАТО је рекао да ако неко уђе на Косово сматраће то нападом на НАТО”, напоменуо је шеф српске дипломатије.

Додао је да је председнику Србије Александру Вучићу и Србији указана велика част у Москви 9. маја и подсећа да на то западне земље не гледају са одушевљењем.

Дачић каже да подржава став Српске православне цркве да нема независности и нема поделе Косова, али се пита да ли је то могуће и да ли је реално.

„Нека неко каже како ћемо се изборити да нема независности – трпљењем, ратом или одбијањем да у наредних 10 година уђемо у ЕУ? Ситуација је веома комплексна и свако треба да се замисли”, нагласио је он.

Упитан да ли је реално да се до краја године потпише правно обавезујући споразум са Приштином он је одговорио да је то тешко оствариво јер су позиције и даље веома удаљене.

„Запад форсира Приштину да се остане на постојећим позицијама. Када на Западу поменеш разграничење они неће да слушају о томе. Морамо да будемо свесни последица свих наших одлука”, указао је Дачић.

Како каже, Србији је једина шанса америчка администрација, односно да им се објасни да нема стабилности у региону ако се не пронађе решење за Косово којим ће задовољити и српски и албански интереси.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар