Одабрано РС и матица

„Данас“: Могућ је Рамбује-2, САД нису сасвим против да Србија добије сјевер Косова и манастире

ПОРЕД ЗЕМАЉА „КВИНТЕ“ НАВОДНО БИ УЧЕСТВОВАЛЕ И РУСИЈА, КИНА И ТУРСКА
  • Неименовани саговорници београдског листа тврде да је „иницијална каписла“ за идеју о одржавању „Рамбујеа два“ био недавни састанак Квинте у Њујорку и да је, по свему судећи, кључ за рјешавање косовског питања „у рукама Американаца“
  • „За разлику од Њемаца, који и даље неће ни да чују да се косовски чвор размрси подјелом Косова или размјеном територије, већ сматрају да би Приштина требало да добије столицу у УН, за САД рјешење које би подразумијевало да Србија добије сјевер Косова и манастире, уопште није неприхватљиво“

ПОСТОЈЕ реалне шансе да „косовски чвор“ буде расплетен организовањем међународне конференције на којој би Београд и Приштина преговарали уз учешће „највећих свјетских играча“, сазнаје „Данас“ незванично од представника највиших дипломатских кругова на Западу.

Како лист пише у викенд издању, на таквом скупу поред земаља Квинте (САД, Велика Британија, Њемачка, Француска и Италија) учествовали би представници Русије „а не искључује се могућност учешћа Кине и, чак, Турске“.

Саговорници „Данаса“ открили су да је „иницијална каписла“ за идеју о одржавању „Рамбујеа два“ био недавни састанак Квинте у Њујорку и да је, по свему судећи, кључ за рјешавање косовског питања „у рукама Американаца“.

„За разлику од Немаца, који и даље неће ни да чују да се косовски чвор размрси поделом Косова или разменом територије, већ сматрају да би Приштина требало да добије столицу у УН, за Американце решење које би подразумевало да Србија добије север Косова и манастире, уопште није неприхватљиво“, пише „Данас“.

Лист наводи и да „поједини учесници преговора у Рамбујеу, који су вођени фебруара 1999. у покушају да се ријеши косовско питање, за „Данас“ незванично коментаришу да би на будућој међународној конференцији требало избјећи грешке због којих су пропали ти преговори“.

Подсјећа да се делегације Београда и Приштине тада нису среле директно, „већ су поруке косовских Албанаца преносили Американци и што је Београд био уцењен да му се лоше пише ако не прихвати предложено решење“.

Да би се избјегла таква грешка, потребно је да се овога пута не врши притисак ни на једну од страна, у смислу да се не пријети Београду да ће бити закочен његов пут ка ЕУ ако не прихвати понуђено рјешење, а најбоље би било да се на том скупу разговара не само о Косову, већ и шире о Западном Балкану, који је и даље изразито трусна зона, поручили су извори „Данаса“.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар