Одабрано Федерација/БиХ

Додик: Уставни суд БиХ је криминална, мафијашка организација

ВИЈЕЋЕ НАРОДА РС НАМЕТНУО ПЕТРИЧ ДА БИ БИЛО КОЧНИЦА РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ
  • „Кроз промјену Устава Републике Српске, која се припрема, треба ако не елиминисати Вијеће народа из парламентарног живота, онда бар драматично смањити могућност да онемогућава рад највишег органа власти
  • Уставни суд БиХ је мјесто криминализације односа у БиХ, мајоризације два народа у БиХ и афирмације једног народа и једне политичке илузије која покушава да наметне БиХ унитарно државо уређење

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Вијеће народа Републике Српске није требало ни да постоји и да би у наредном периоду требало учинити све да оно буде укинуто.

Коментаришући чињеницу да Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа за усаглашавање закона, прописа и аката на јучерашњој сједници није постигла договор ни о једном питању, Додик је истакао да је Вијеће народа измишљено да би било кочница Републици Српској.

„Вијеће народа је измишљотина високог представника Волфганга Петрича који је то наметнуо Народној скупштини. У Уставу БиХ и Дејтонском споразуму не постоји Вијеће народа, постоји само Народна скупштина“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да у Дејтонском мировном споразуму постоји Дом народа Федерације БиХ и Дом народа БиХ, али да такво нешто у Српској не постоји.

„То је измишљена ствар високих представника који су, све што су радили, радили на штету Републике Српске“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, кроз промјену Устава Републике Српске, која се припрема, треба ако не елиминисати Вијеће народа из парламентарног живота, онда бар драматично смањити могућност да се на овај начин онемогућава рад највишег органа власти.

Коментаришући чињеницу да је Клуб Бошњака у Вијећу народа покренуо витални национални интерес на ребаланс буџета Српске, Додик је напоменуо да је ребаланс буџета направљен због епидемије вируса корона, те да није ништа учињено да би се смањивале ставке везане за неку бошњачку или било чију другу организацију.

„То је више налог који долази из Сарајева, као што покушавају много тога да преко Уставног суда БиХ ураде у Српској. Уставни суд БиХ је мјесто криминализације односа у БиХ, мајоризације два народа у БиХ и афирмације једног народа и једне политичке илузије која покушава да наметне БиХ унитарно државо уређење“, сматра Додик.

Он је додао да је ријеч о потпуно неразумном политичком понашању, подсјећајући да се Клуб Бошњака тако понашао и са проглашавањем ванредног стања на које се чекало десетак дана.

„Они политику воде по налогу из Сарајева и гледају како ће овдје закомпликовати ситуацију“, навео је Додик.

Додик је додао да очекује већи рад Уставног суда Републике Српске, који треба да даје оцјену за свако питање везано за Републику Српску и да се спријечи да се многе одлуке пренесу на Уставни суд БиХ.

„Уставни суд БиХ је криминална, мафијашка организација и таквог уставног суда нема нигдје у свијету. Може се звати и накарадни суд“, поручио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар