Одабрано Свијет

Досељеник из Србије – канадски професор Андреј Донсков – добио награду за књигу о Толстоју

ПО ОЦУ ЈЕ РУС, ПО МАЈЦИ СРБИН, И ДАНАС ТЕЧНО ГОВОРИ СРПСКИ И ДОЛАЗИ НА ИСЕЉЕНИЧКЕ СКУПОВЕ
  • На Париском фестивалу књига добио другу награду за књигу „Толстој и Толстојева: Портрет једног живота у писмима“ која је критичко издање писама руског писца Лава Николајевича Толстоја (1828–1910) и његове супруге Софије Андрејевне (1844–1919) писаних током пет деценија, када је Толстој написао 10.000 писама, од којих 840 супрузи Софији
  • Предговор за књигу „Толстој и Толстојева“ написао је чукунунук Лава Толстоја –  Владимир Толстој

НЕКАДАШЊИ Београђанин, досељеник из Србије у Канаду и професор универзитета у канадском граду Отави, Ендрју (Андреј) Донсков (79) добитник је друге награде Париског фестивала књига за документарно дјело, одржаног ове недјеље у главном граду Француске.

Донсков је награђен за књигу „Толстој и Толстојева: Портрет једног живота у писмима“, на 430 страна великог, монографског формата, објављеног у Отави прошле године.

То критичко издање садржи писма руског писца Лава Николајевича Толстоја (1828–1910) и његове супруге Софије Андрејевне (1844–1919) из периода од скоро пет деценија, када је Толстој написао 10.000 писама, од којих 840 супрузи Софији.

Не само што читалац те књиге може да „завири“ у „душе Толстојевих“ и њихов живот, него је пред њим хроника са сценама руског друштва од сеоских кметова, до племића и госпођа.

„Толстој је био опхрван и посвећен питањима правде, савјести, рата, револуције и тероризма. Све то имало је одраза и у Толстојевом књижевном дјелу, а било је појачано и сталним критичким учешћем и утицајем његове жене Софије. Те теме су инструктивне и актуелне и у данашњем друштву“, изјавио је за Бету Андреј Донсков.

Он сматра и да су „писма поузданији водич од мемоара који се обично пишу у познијој животној доби и под утицајем каснијих догађаја“.

Предговор за књигу „Толстој и Толстојева“ написао је чукунунук Лава Толстоја – Владимир Толстој.

Лав Николајевич Толстој постао је дописни члан САНУ прије 108 година.

Унуци Лава Толстоја, Илија и Владимир су послије Октобарске револуције емигрирали у Југославију гдје су живјели до 1945. године.

Андреј Донсков је Рус по оцу, Србин по мајци и рођењу, а потом Канађанин. Један је од највећих стручњака за дјело и личност Лава Толстоја.

Дипломирао је 1966. на славистичким студијама и енглеској књижевности, а магистрирао годину потом. Докторирао је руску књижевност 1972. године. Дугогодишњи је професор Универзитета у Отави. Од 1998. до 2012. био је директор Славистичке групе на том универзитету, а 2001. године је изабран за члана Краљевског друштва Канаде.

Објављивао је научне радове и књиге, а најновија, „Толстој и Толстојева“ надовезује се на награђену књигу мемоара Софије Толстој „Мој живот“, коју је такође приредио Донсков.

Донсков је добитник Пушкинове медаља коју му је додијелило Међународно удружење професора руског језика и књижевности, и Толстојеве медаље Толстојевог универзитета у Москви.

Професор Донсков и данас течно говори српски, а иако је на рубу девете деценије живота, долази на скупове исељеника.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар