Одабрано Свијет

Државни тужилац САД оптужио Конгрес САД и „неке судове“ да разарају Трампову власт

„СВЕ ВАЖНЕ ТРАМПОВЕ ПОЛИТИЧКЕ ОДЛУКЕ ОДМАХ БЛОКИРАЈУ НЕКИ НИЖИ СУДОВИ“

Вилијам Бар

  • Државни тужилац Вилијам БАР: „Опоненти председника Трампа покушавају чак да саботирају функционисање  администрације. Трампови противници говоре и о `отпору` као да се ради о окупационој власти. Другим речима:  не сматрају себе лојалном опозицијом, већ учесницима `рата` и спремни су да користе сва средства само да (Трампу) нанесу штету“

АМЕРИЧКИ државни тужилац Вилијам Бар оптужио је представнички (доњи) дом Конгреса САД и део судске власти да незаконито оспоравају и блокирају власт шефа државе Доналда Трампа.

Бар је притом прво указао да су творци америчког устава желели да успоставе равноправност и независност све три гране власти, али да је – након афере Вотергејт и изнуђене оставке Ричарда Никсона – почела офанзива законодавне на извршну власт на чијем је челу председника САД.

У наставку је прецизирао: „У последње време чак се променио карактер борбе између Беле куће и Конгреса САД. Опоненти председника Трампа покушавају чак да саботирају функционисање  администрације. Трампови противници говоре и о `отпору` као да се ради о окупационој власти. Другим речима:  не сматрају себе лојалном опозицијом, већ учесницима `рата` и спремни су да користе сва средства само да (Трампу) нанесу штету“.

По његовим речима, рад Беле куће подривају и неки амерички судови:

„Такви судови су сами себи присвојили улогу главних арбитара у споровима око поделе власти између Конгреса и председника државе. Чак су узурпирали председникова овлашћења. На пример: у области имиграционе политике. Такви судови су већ суспендовали важење неких Трампових указа“.

Бар је додатно указао:

„Безмало све важне политичке одлуке Трампове администрације одмах блокирају неки нижи судови. Са тиме се није суочавао ни један председник САД. Заљуљала се наша доктрина поделе власти“.

Неколико сати раније је дипломата у Амбасади САД у Кијеву Дејвид Холмс – устврдио да је Трамп лично вршио притисак на Украјину да поведе истрагу против бившег потпредсједника Џозефа Бајдена и његовог сина Хантера.

Холмс је у исказу пред Представничким домом о опозиву америчког председника рекао да Трампа уопште није занимала Украјина, већ само његова евентуална политичка добит, пише The Guardian.

http://fakti.org/alter-america/drzavni-tuzilac-sad-optuzio-kongres-sad-i-neke-sudove-da-razaraju-trampovu-vlast

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар