Одабрано Свијет

Ердоган кренуо путем на којем ће му бити потребно да Турска постане – нуклеарна сила

THE TIMES: ЗБОГ РУСКИХ С-400 У ТУРСКОЈ – НАТО СЕ СУОЧИО СА НАЈВЕЋОМ УНУТРАШЊОМ КРИЗОМ
  • Бивши високи функдионер Пентагона Ерик ЕДЕЛМАН, који је био и амбасадор САД  у Турској: „Почела је озбиљна криза у односима између Вашингтона и Анкаре која ће бити и дубока и дуготрајна. Турска већ неко време више није поуздани савезник НАТО. Да све буде још горе, алијанса нема механизам за искључивање лоших савезника“
  • Бивши шеф израелске обавештајне службе Натив – Јаков КЕДМИ: Ердоган жели да својој земљи поврати моћ. Он је у своје време Египћанима рекао да их Турска није вековима држала под окупацијом већ бранила од штетног утицаја западне цивилизације. Ердоган се одлучио за С-400 зато што жели да Турска постане самостална и знасчајна војна величина. Турска ће постати права регионална сила тек кад постане нуклеарна сила. Питање је само времена када ће Ердоган закорачити и на тај пут

НАТО се суочио са највећом унутрашњом кризом због тога што је Турска – упркос притисцима и претњама из Вашингтона и Брисела – купила и преузела руске зенитне ракетне системе С-400.

Ово је објавио утицајни The Times који се позвао на „изворе у самом врху власти САД“ и навео да се ради о „највећој кризи последњих деценија“.

Исти лист указује да је одлука Беле куће и Пентагона да Турску због С-400 искључе из програма производње ловаца-бомбардера пете генерације F-35 додатно покварила односе Анкаре и Вашингтона.

The Times преноси процену врха САД и западне војне алијансе да Турска са С-400 „више није прави део противкраетне одбране НАТО“.

Лист је објавио и тврдњу генерала Џека Кина, бившег заменика начелника штаба копнених снага САД који је сада независни саветник Доналда Трампа, да је Анкара куповином С-400“упутила отворени изазов унутрашњем поретку НАТО“.

Бивши високи функдионер Пентагона Ерик Еделман, који је био и амбасадор САД  у Турској, изјавио је:

„Почела је озбиљна криза у односима између Вашингтона и Анкаре која ће бити и дубока и дуготрајна. Турска већ неко време више није поуздани савезник НАТО. Да све буде још горе, алијанса нема механизам за искључивање лоших савезника“.

Ево, почеше западне силеџије да се чешу и осврћу. А ствари ће по њих, по свему судећи, бити још горе.

Бивши шеф израелске обавештајне службе Натив – Јаков Кедми –  процењује и прогнозира:

„Турски лидер Реџеп Тајип Ердоган жели да својој земљи поврати моћ. Он је у своје време Египћанима рекао да их Турска није вековима држала под окупацијом већ бранила од штетног утицаја западне цивилизације. Ердоган се одлучио за С-400 зато што жели да Турска постане самостална и знасчајна војна величина. У сваком случају, већа него у оквирима НАТО. Зато неће бити изненађење ако од Русије затражи и њене ловце пете генерације Су-57, можда и Су-36. То је логика пута којим је кренуо“.

Кедми чак наглашава: „Турска ће постати права регионална сила тек кад постане нуклеарна сила. Питање је само времена када ће Ердоган закорачити и на тај пут“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/erdogan-krenuo-putem-na-kojem-ce-mu-biti-potrebno-da-turska-postane-nuklearna-sila

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар