Odabrano Svijet

Erdoganov savjetnik: Ako sirijska armija uzme u zaštitu Kurde – to ćemo smatrati objavom rata

HULUSI AKAR: NASTAVLJAMO OPERACIJU AKO SE KURDI NE POVUKU U PREOSTALA ČETIRI DANA

Jasin Aktaj

  • Jasin AKTAJ: Ankara može izmijeniti poziciju samo ukoliko sirijska armija da garancije da na teritorijama uz granicu sa Turskom neće biti kurdskih vojnih formacija. Naša vojska će napustiti Siriju čim na cijeloj njenoj teritooriji budu uspostavljeni mir i bezbjednost. Turska ne otima tuđu zemlju“

MINISTAR odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da je Ankara spremna da nastavi operaciju u Siriji Izvor mira“ ako kurdski odredi iz Snaga narodne samoodbrane ne napuste zonu bezbjednosti.

Akar je ovako nastupio u turskom gradu Kajseri. Pritom je podsjetio da Kurdi za napuštanje zone imaju još samo četiri dana.

Međutim, Turska ne želi da diktira samo sirijskim Kurdima nego i vladi u Damasku na čijoj se teritoriji njena armija nezakonito nalazi.

Jasin Aktaj, savjetnik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, poručio je zvaničnom Damasku da će Turska pojavu jedinica sirijske armije u gradovima i oblastima koje napuštaju Amerikanci smatrati objavom rata ukoliko te jedinice budu štitile kurdske odrede.

Aktaj je – nema sumnje, govoreći u Erdoganovo ime – bio sasvim jasan:

Ako sirijski režim želi da uđe u Manbidž, Ajn-al-Arab (Kobani) i Kamišli i da zaštiti kurdske odrede – mi ćemo to smatrati objavom rata Turskoj i uslijediće naš proporcionalni odgovor“.

Dodao je da Ankara poziciju koju je iznio može izmijeniti samo ukoliko sirijska armija da garancije da na teritorijama uz granicu sa Turskom neće biti kurdskih vojnih formacija.

Aktaj je posebno naglasio:

„Naša vojska će napustiti Siriju čim na cijeloj njenoj teritoriji budu uspostavljeni mir i bezbjednost. Turska ne otima tuđu zemlju“.

Aktaj je potvrdio da se vrh Turske sa Majkom Pensom i Majkom Pompeom dogovorio da turska zona bezbjednosti na sjeveru Sirije bude široka 32 kilometra, a dugačka 444.

Međutim, odmah je sebi `skočio u usta`, rekavši da će u `zonu` ući sirijske provincije Raka i Deir-ez-Zor:

„Dubinu zone odrediće Turska. Mi ćemo sa SAD povodom zone sarađivati – kao dve članice NATO“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar