Одабрано Свијет

Филиповић: Босна је поморска земља, поклонила је Дубровнику Пељешац, држала је пола Далмације

„НИКО НОРМАЛАН НЕЋЕ ХРВАТСКОЈ ОСПОРАВАТИ ПРАВО ДА ГРАДИ МОСТ, АЛИ ДА НЕ ЗАГРАДИ БиХ ОД МОРА“
  • ХДЗ: бошњачки лидери успјели поклопити једини простор на којем је БиХ имала приступ мору. Коњиц и Јабланица (плус Столац и Неум) представљао је тзв. зелену трансверзалу којом би Сарајево дугорочно диригирало и који би држали директно под својом контролом, а самим тиме и увјетовали све будуће пројекте
  • Мухамед ФИЛИПОВИЋ: Они не воде рачуна о томе и мисле да је то хрватско. Не, то је босанскохерцеговачко. Али они непрестано подстичу ту свињарију, то је огавни хрватски национализам који више није ни прикривен

НИКО паметан у БиХ неће оспорвати Хрватској да гради Пељешки мост под околностима које нам, као држави, гарантују приступ отвореном мору у складу са међународним стандардима. Међутим, свако ће оспоравати да се граде мостови и предузимају кораци без сагласности заинтересованих страна.

Ово је у разговору за Вијести.ба поручио академик Мухамед Филиповић, осврћући се на ставове које је ХДЗ БиХ изнио у вези са реализацијом овог пројекта, а који кажу да су бошњачки политички представници спремни жртвовати стратешке и инфраструктурне интересе цијеле државе у корист властитих (етничких и националних) интереса, представљајући то као патриотизам.

Из ХДЗ-а БиХ су, између осталог, поставили питање да ли изградња моста „утиче на геополитичке видике бошњачких лидера у погледу босанско (херцеговачког) југа?”.

„Још 1995. године, тзв. бошњачки интелектуалци под палицом Ибрахима Бушатлије и Босанског поморског друштва (са сједиштем у Вогошћи) издали су својеврсни манифест под називом „Босанско приморје и Неум“ у којем су садржани геополитички погледи на простор Неума и изградњу поморске луке на том простору. Велики сан споменутог Бушатлије, још 1995. године предвиђао је Неум као стратешко упориште босанских циљева и изласка на море као и покушаја директног утјецаја на тај простор кроз изградњу морске луке, а самим тиме и измјене етничког састава којим би тадашњи бошњачки лидери успјели поклопити једини простор на којем је БиХ имала приступ мору. Коњиц и Јабланица (плус Столац и Неум) представљао је тзв. зелену трансверзалу којом би Сарајево дугорочно диригирало и који би држали директно под својом контролом, а самим тиме и увјетовали све будуће пројекте”, истиче се у ХДЗ-овом саопштењу за јавности.

Према оцјени академика Филиповића, изнесени наводи су глупост, која немају везе са стварношћу.

„ХДЗ БиХ као премису за све своје наводе има то да постоје некакве хрватске, од БиХ као цјелине, независне територије. То је нонсенс и лаж. То је херцег-босанска конструкција, која је у Хагу осуђена као злочиначки подухват. Нема нигдје никаквих хрватских, српских, муслиманских, односно бошњачких ексклузивних територија. Сва територија је територија државе БиХ која једина постоји”, поручио је академик Филиповић.

Он је истакао како БиХ је, као држава, дужна да развија своје потенцијале, те да нико не може да јој оспорава право на то.

„Пошто имамо излаз на море 23 километра, имамо могућност, дужност и право, по свим међународним законима, да у интересу наше цијеле земље развијамо тај простор”, додао је академик Филиповић.

Он је навео како су званичници ХДЗ-а БиХ заборавили да је БиХ историјски поморска земља, те је подсјетио да је БиХ Дубровнику поклонила Пељешац, али и да је држала пола Далмације и Клек.

„Они не воде рачуна о томе и мисле да је то хрватско. Не, то је босанскохерцеговачко. Али они непрестано подстичу ту свињарију, то је огавни хрватски национализам који више није ни прикривен”, сматра академик Филиповић.

Он је закључио да БиХ, у коначници, треба да оцијени да ли је стратешки и инфраструктурно градња Пељешког моста корисна за њу, а не да то оцјењују стратези из Хрватске.

http://kliker.info/muhamed-filipovic-hdz-podstice-ogavni-nacionalizam-zelena-transverzala-je-glupost/

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар