Odabrano Svijet

Holandija se proglasila 10 odsto odgovornom za smrt 350 muslimana u Srebrenici

PRVOSTEPENOM PRESUDOM SAMI SVOJU KRIVICU BILI PROCENILI NA – 30 ODSTO
  • FAKTI: Holandezi, evo, smanjiše svoju odgovornost za smrt 350 srebreničkih muslimana-muškaraca na 10 odsto. Sami bili procenili da su krivi 30 odsto, pa sad na istim terazijama odmeriše 10 odsto. Da bi za toliko platili manje porodicama oko 350 žrtava“.  U trećem naletu, ako ga bude, smanjiće oni ovo na 3 odsto. Ne dele Holandezi svoj novac tek tako…

HOLANDSKI vrhovni sud podržao je danas odluku nižeg suda da je Holandija delimično odgovorna za smrt oko 350 muslimanskih muškaraca koje su ubile snage bosanskih Srba za vreme masakra u Srebrenici 1995. godine.

Predsedavajući sudija Kees Strefkerk rekao je da holandski pripadnici mirovnih snaga UN snose delimičnu odgovornost za te smrti zato što su vojnici evakuisali muslimanske izbeglice iz holandskog vojnog logora znajući da su u „ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni“, prenosi AP.

Sud je naveo da holandska država ima odgovornost 10 odsto, pošto je tolika verovatnoća da su holandski vojnici mogli da spreče ubistva, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Sud je smanjio procenat odgovornosti holandske države u odnosu na 30 odsto koliko je izrekao Apelacioni sud 2017. godine, javlja Frans pres.

Najviši holandski sud je shodno tome smanjio iznos koji rođaci ubijenih muškaraca mogu da traže na ime odštete od holandske države.       

„Holandska država ima vrlo ograničenu odgovornost u slučaju koji su podnele Majke Srebrenice. Ta odgovornost je ograničena na 10 odsto štete koju su podnele porodice od oko 350 žrtava“, naveo je holandski Vrhovni sud.

(Beta)

http://fakti.org/posrbljene-vesti/holandija-se-proglasila-samo-10-odsto-odgovornom-za-smrt-350-muslimana-u-srebrenici

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar