Одабрано Свијет

Јака струја у Конгресу САД врши притисак на Трампа да уведе санкције Турској

СЕНАТОР МАРК РУБИО: НЕ БУДЕ ЛИ ТИХ САНКЦИЈА – НИКО СЕ ВИШЕ НЕЋЕ ОБАЗИРАТИ НА ЗАХТЈЕВЕ САД
  • И Републиканска партија и Доналд Трамп поднијели тужбе против Калифорније због закона који кандидате за предсједника САД обавезује да објаве податке о плаћању пореза

ДОНАЛД Трамп поднио је тужбу против америчке државе Калифорније због усвајања закона, којим се од предсиедничких кандидата захтијева да објаве податке о плаћању пореза на приходе.

У тужби коју су у федералном суду у Сакременту поднијели Трампови адвокати, наводи се да је нови статут, који је прошле седмице додат закону, неуставан зато што доноси нова незаконита правила ко може да се кандидује за предсједничке изборе.

У тужби се наводи и да нови закон представља „огољени политички напад“ на Трампа.

Републиканска партија је у уторак поднијела сличну тужбу против државе Калифорније, наводи Ројтерс.

Новим законом је предвиђено да предсједнички кандидати морају да објаве своје податке о порезима на приходе за посљедњих пет година како би могли да се кандидују у Калифорнији, најмногољуднијој држави у САД.

Нема, међутим, Трамп проблем само са либералном Калифорнијом већ и са Конгресом САД преко којег му дубока држава од првог дана уласка у Бијелу кућу сужава маневарски простор и избија му спољну политику из руку.

Сада конгресмени-демократе – уз помоћ дијела републиканаца – пријете предсједнику САД да ће га натјерати да Турској уведе санкције због руских зенитних ракетних система С-400 – ако Бијела кућа сама не уведе Анкари „потребна ограничења“.

Пријете да ће против Турске искористити одредбе Закона о парирању противницима Америке помоћу санкција (CAATSA).

Поврх свега, сенатори Џин Шахин и Џејмс Ланкфорд траже да увођење санкција Турској буде услов за гласање за војни буџет САД за наредну финансијску годину.

Сенатор-републиканац Марк Рубио чак је категоричан: „Ако не уведемо санкције Турској – више се нико неће обазирати на захтјеве Сједињених Држава“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар