Одабрано Свијет

Јулија Скрипаљ проговорила са тајне локације у Лондону, Русија сумња да је ту држе силом

ВИДЕО-СНИМАК И ПИСАНИ ИСКАЗ НА ДВА ЈЕЗИКА ПЛАСИРАНИ ПРЕКО АГЕНЦИЈЕ REUTERS
  • Написала и ово: „Док покушавам да се носим са разочаравајућим промјенама са којима се суочавам и физички и емотивно, живим дан за дан, желим да помогнем у њези мог оца док се он у потпуности не опорави. Дугорочније – надам се да ћу се вратити у моју земљу“
  • Амбасада Русије у Лондону поводом свега указала: „Било је очевидно да је читала унапријед написани текст. Осим тога, по цијелом низу језичких обрта, било је јасно да је то превод са енглеског и да је оригинал сачинио носилац тог језика. Објављено Јулијино писмо на два језика потврђује овај утисак. Тражимо конзулски контакт са Јулијом да провјеримо да је Британци негдје не држе против њене воље и да оно што изјављује чини добровољно, а не под присилом. Засад имамо разлога да подозријевамо да се ради о овом другом“

ЈУЛИЈА Скрипаљ – кћерка британског шпијуна Сергеја Скрипаља – у писаном саопштењу намјењеном британској новинској агенцији Reuters изразила је наду да ће се једног дана вратити у Русију.

Написала је и ово: „Док покушавам да се носим са разочаравајућим промјенама са којима се суочавам и физички и емотивно, живим дан за дан, желим да помогнем у њези мог оца док се он у потпуности не опорави. Дугорочније – надам се да ћу се вратити у моју земљу“.

Према тврдњама Лондона, Јулија и њен отац пронађени су у несвјесном стању 4. марта на клупици у британском граду Солсберију.

Она је наводно била у коми 20 дана, а из локалне болнице у Солзберију је пуштена након пет недјеља и од тада није имала контакт са медијима.

Са агенцијом Reuters се повезала преко полиције, а говорила је и у краћем видео-снимку са тајне локације у Лондону на којој се налази „под заштитим државе Велике Британије“.

„Пробудила сам се уз вијести да смо обоје отровани. Чињеница да је за ово био коришћен нервни агенс је шокантна. Мој живот је окренут наопачке“,  изговорила је.

Агенција наводи да је Јулија говорила на руском језику, а за писану верзију коју је доставила, казала је да је написала себи и на руском и на енглеском језику.

Руски амбасадор у Лондону, Александар Јаковенко, у више наврата је захтијевао да види Јулију која је рођена у Русији и њен је држављанин.

„Захвална сам на понудама за помоћ од руске амбасаде, али тренутно не желим да искористим њене услуге“, казала је Јулија.

Након што је кратко говорила пред камером, одбила је да одговара на даља питања.

Носила је свијетлоплаву летњу хаљину, а на врату јој је био видљив ожиљак.

„Желим да поновим оно што сам већ поменула у саопштењу, а то је да за мене не говори нико, као ни за мог оца, осим нас самих“, нагласила је Јулија.

Сергеј Скрипаљ је из болнице пуштен 18. маја и више није у критичном стању, саопштила је болница. А Јулија је још рекла:

„Не желим да описујем детаље, али болничко лијечење је било дугачко, болно и депресивно“, рекла је Јулија на руском језику и додала да је веома захвална особљу болнице у Солзберију као и људима који су им помогли тог дана када су отровани.

Амбасада Русије у Лондону овако је оцијенила да видео-обраћање Јулије Скрипаљ:

„Било је очевидно да је читала унапријед написани текст. Осим тога, по цијелом низу језичких обрта, било је јасно да је то превод са енглеског и да је оригинал сачинио носилац тог језика. Објављено Јулијино писмо на два језика потврђује овај утисак“.

Амбасада је поновила да је Велика Британија дужна да Русији обезбиједи „конзулски контакт“ са Јулијом Скрипаљ да би било провјерено да је Британци негдје не држе против њене воље и да оно што изјављује чини добровољно, а не под присилом.

И подвукла: „Засад имамо разлога да подозријевамо да се ради о овом другом“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар