Одабрано Свијет

Кина увела санкције ЕУ и оптужила Брисел да се служи лажима

ЛАВРОВ ИНИЦИРАО ФОРМИРАЊЕ НАЈШИРЕ КОАЛИЦИЈЕ ПРОТИВ ЈЕДНОСТРАНИХ САНКЦИЈА
  • Кина је санкције увела против пет посланика Европског парламента, по једног члана холандског, белгијског и литванског парламента и њемачког и шведског научника – Адријана Зенца и Бјорна Џердена. Такође: против Комитета за политику и безбједност Савјета ЕУ, Комитета за људска права Европског парламента, берлинског института Меркатор за проучавање Кине и против данске Алијансе за демократске фондације
  • Кинески државни врх није ни трепнуо након што је комесар ЕУ за спољну политику и безбједност, Жозеп Борељ, изјавио да Пекинг нема право да ЕУ уводи санкције

КИНА је увела контрасанкције против 10 појединаца и четири организација из Европске уније као одговор на санкције ЕУ њеним грађанима и организацијама због наводног кршења људских права и „геноцида“ у аутономној регији у којој живе муслимански Ујгури.

Учинила је то уз образложење да су ти појединици и организације учествовали у „подривању суверенитета и интереса Кине, као и у намјерном ширењу лажи и дезинформација“.

Званични Пекинг је саопштио да је ЕУ своје санкције „засновала на лажима, дезинформацијама, незнању и искривљавању чињеница“.

Посебно је указао да се Европска унија грубо умијешала у унутрашње ствари Кине, притом кршећи међународно право и основне норме међународних односа.

Кина је санкције увела против посланика Европског парламента Рајнхарда Бутикофера, Михаела Галера, Рафаел Гликсмана, Илхана Кучука и Миријам Лекман, против по једног члана холандског, белгијског и литванског парламента и њемачког и шведског научника – Адријана Зенца и Бјорна Џердена.

Свима им је – као и члановима њихових породица – забрањен улазак у континенталну Кину, Хонгконг и Макао.

Компанијама и организацијама повезаним са њима забрањено је пословање са Кином.

Кина је санкције увела и против Комитета за политику и безбједност Савјета ЕУ, Комитета за људска права Европског парламента, берлинског института Меркатор за проучавање Кине и против данске Алијансе за демократске фондације.

Савјет Европске уније је претходно на нивоу министара спољних послова усагласио санкције против Кине због систематског кршења људских права. На листи су четири физичка и једно кинеско правно лице.

Њихова имовина у ЕУ је замрзнута, а улазак у ЕУ им је забрањен.

Кинески државни врх није ни трепнуо након што је комесар ЕУ за спољну политику и безбједност, Жозеп Борељ, изјавио да Пекинг нема право да ЕУ уводи санкције.

Ово је први пакет санкција Брисела против Пекинга за више од 30 година.

Пекинг је овај потез повукао дан након што је Сергеј Лавров иницирао формирање најшире могуће коалиције за парирање једностраним санкцијама.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар