Одабрано Свијет

Колумбија – прва из Јужне Америке – улази у NATO са статусом „глобални партнер“

ЊЕН ПРЕДСЈЕДНИК - ХУАН МАНУЕЛ САНТОС – ТО СМАТРА „ПРИВИЛЕГИЈОМ“
  • Поред Колумбије, NATO на листи „партнера широм глобуса“ или просто „глобалних партнера“ има Авганистан, Аустралију, Ирак, Јапан, Републику Кореју, Монголију, Нови Зеланд и Пакистан

КОЛУМБИЈСКИ предсједник Хуан Мануел Сантос најавио је у петак да ће његова земља формално постати први латиноамерички „глобални партнер“ NATO -а, почевши од наредне недјеље.

„Формализоваћемо у Бриселу сљедеће недеље – и то је врло важно – улазак Колумбије у NATO у категорији глобални партнер. Бићемо једина земља у Латинској Америци са том привилегијом“, рекао је Сантос у телевизијском обраћању, као и преко Твитера.

Сантос, лауреат за Нобелову награду 2016, који је постигао мир са ФАРЦ побуњеницима, рекао је да би тај потез требало да унаприједи слику Колумбије на свјетској позорници, преноси Глас Америке.

Колумбија и NATO постигли су споразум о партнерству маја 2017, сљедећи закључке мировног споразума са ФАРЦ-ом, сада политичком партијом.

Области сарадње обухватају сајбер безбједност, поморску безбједност, тероризам и његове везе са организованим криминалом и изградњу капацитета и могућности колумбијских оружаних снага, каже се у саопштењу постављеном на сајту NATO -а.

Поред Колумбије, NATO на листи „партнера широм глобуса“ или просто „глобалних партнера“ има Авганистан, Аустралију, Ирак, Јапан, Републику Кореју, Монголију, Нови Зеланд и Пакистан.

Свака од тих земаља „развила је индивидуални програм о сарадњи и партнерству“ са 29-очланом алијансом предвођеном САД. Многи од њих активно учествују у мисијама NATO.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар