Odabrano RS i matica

Kosmetinfo: Aljbin Kurti je porijeklom Srbin – Kurtović iz sela Sukobin kod Ulcinja

ALJBIN SE RODIO U PRIŠTINI U KOJU SE NJEGOV OTAC ZAIM DOSELIO IZ SUKOBINA
  • U tom selu na samoj granici Crne Gore sa Albanijom, žive najbliži Kurtijevi rođaci koji se uprkos islamizaciji i albanizaciji, i dalje prezivaju Kurtovići. Oni su, tvrdi se, u relativno bliskim rođačkim odnosima sa pravoslavnim Kurtovićima koji se izjašnjavaju kao Srbi (ili Crnogorci)
  • Srpski i albanski jezik se u kućama Kurtovića i Kurtija u Sukobinu i u samom Ulcinju i danas ravnopravno koristi
  • U etnički albanskom selu Vladimir, koje je neposredno do Sukobina, kao i njegovoj široj okolini (ali i u Ostrosu koji pripada opštini Bar) dan danas mogu sresti brojne porodice sa prezimenima Kalezić, Kovačević, Ćeranić, Peković, Popović i druge. Svi se oni izjašnjavaju nacionalno kao Albanci, iako ne kriju da su svjesne svojih srpskih korijena

BUDUĆI premijer Kosova i lider Samoopredjeljenja Aljbin Kurti relativno skoro je promijenio svoje srpsko prezime.

Kako piše portal kosmetinfo.com, njegova porodica se prezivala Kurtović, a i danas u zavičaju njegovog oca Zaima, u selu Sukobin, u ulcinjskoj opštini, na samoj granici Crne Gore sa Albanijom, žive najbliži rođaci ovog političara koji se uprkos islamizaciji i albanizaciji, i dalje prezivaju Kurtovići. Oni su, tvrdi se, u relativno bliskim rođačkim odnosima sa pravoslavnim Kurtovićima koji se izjašnjavaju kao Srbi (ili Crnogorci).

Da je Kurtijevo porijeklo srpsko, u ulcinjskoj opštini znaju svi. Tome, međutim, ne pridaju veliki značaj, jer, kako ovdje kažu, oni su već generacijama Albanci, i „što je bilo – bilo je“.

Srpski i albanski jezik se u kućama Kurtovića i Kurtija u Sukobinu i u samom Ulcinju i danas ravnopravno koristi. Kao i kod mnogih Ulcinjana, uostalom, piše kosmetinfo.com.

I nije, kako navode, samo Kurtijeva porodica albanizovana, „već je u skoroj prošlosti taj proces ‘zakačio’ i mnoge druge srpske familije u ovom kraju“.

Tako se u etnički albanskom selu Vladimir, koje je neposredno do Sukobina, kao i njegovoj široj okolini (ali i u Ostrosu koji pripada opštini Bar) dan danas mogu sresti brojne porodice sa prezimenima Kalezić, Kovačević, Ćeranić, Peković, Popović i druge. Svi se oni izjašnjavaju nacionalno kao Albanci, iako ne kriju da su svjesne svojih srpskih korijena.

Posljednjih godina izražen je trend promjene prezimena koja se završavaju na „ić“. Tako se, primjera radi, dugogodišnji politički lider crnogorskih Albanaca Mehmet Bardhi, prezivao Bardić, i lično on je promijenio prezime, a ne njegovi preci.

Srpsko porijeklo, kako su posvjedočili brojni istoričari u Crnoj Gori, ima i aktuelni crnogorski ambasador na Kosovu, Ferhat Dinoša.

„Lično nemam saznanja o porijeklu Kurtija, ali Crna Gora je mala, i tu se ništa ne može sakriti. Svako svakome zna porijeklo, a ako se tome doda da tradicionalni Crnogorci jako vole istoriju i da do nje velika većina veoma drži, onda nema promašaja i mjesta za nagađanja ili skrivanja bilo kakvog važnog momenta, naročito kada je riječ o porijeklu porodica“, kazao je za kosmetinfo.com urednik portala IN4S i analitičar Gojko Raičević.

Ukoliko je to tako, navodi Raičević, onda u činjenici da je Kurti porijeklom Srbin treba i tražiti „opravdanje“ za njegovu opsjednutost srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i ekstremizam koji neskriveno demonstrira, naročito prema izabranim predstavnicima srpskog naroda u južnoj pokrajini.

„Nije to ništa novo. Imate i slučaj Hašima Tačija, koji srpski govori jednako dobro kao i Kurti, ali za razliku od lidera Samoopredjeljenja na zvaničnim susretima toliko uporno odbija da ga progovori da bi se moglo pomisliti da je u najboljem slučaju – nijem. Za njegovog pradjeda se zna da je bio pravoslavni sveštenik Nikodim Danilović, porijeklom iz Morače u Crnoj Gori, ali bi ovaj da tu prošlost svoje familije najradije gumicom izbriše. Zato se i dokazivao kroz ‘OVK’. Najzad, Tači je iz opštine Srbica, poslednjeg albanizovanog mjesta u dreničkom kraju na Kosmetu. I ime mjesta iz koga je dovoljno govori ko su bili njegovi stanovnici“, ističe Raičević, naglašavajući da se na primjeru današnjih albanskih političkih prvaka možda najbolje potvrđuje da nisu slučajno nastale mnoge opominjuće narodne mudrosti.

Doseljenici na Kosmet, kuća u Ulcinju

Otac Aljbina Kurtija, Zaim, doselio je u Prištinu u vrijeme SFRJ upravo odavde, iz ulcinjskog sela Sukobin, gdje se i oženio Albankom sa Kosmeta. U Sukobinu pored ostalih rođaka Kurtovića i Kurtija, danas živi njegov stric Hamza.

Zaim Kurti ima dvospratnu kuću i u samom Ulcinju, u blizini Doma zdravlja. Sliku te kuće objavio je ovih dana jedan crnogorski dnevnik, navodeći svjedočenje mještana da Aljbina tu slabo gledaju za razliku od njegovih roditelja koji iz Prištine često dolaze, naročito ljeti.

I Isljam Kalezić iz Vladimira je posvjedočio da poznaje Kurtijevu porodicu, ali i da nema prevelika očekivanja da će budući kosovski  premijer biti od velike koristi svom zavičaju.

Aljbin koji je svojevremeno bio osuđen zbog terorizma na 15 godina zatvora, rođen je u Prištini 1975. godine. Pojedini albanski mediji na Kosmetu ranije su ga dovodili u vezu sa srpskim obavještajnim službama za koje navodno radi, uz navođenje je da je njegov radikalni ekstremizam veoma sumnjiv, naročito ako se ima u vidu da je krajem 2001. odlukom Vojislava Koštunice, tadašnjeg predsjednika SRJ, pušten na slobodu, što znači da je izdršao svega godinu i po dana zatvora.

Kosmet i dio Crne Gore vidi u „velikoj Albaniji“

Aljbin Kurti ne krije svoje stremljenje projektu „velike Albanije“, u čijem sastavu bi, prema zamislima ideologa, pored južne srpske pokrajine bili i dio Sjeverne Makedonije i dio Crne Gore, uključujući i njegov Ulcinj.

Lider Samoopredjeljenja čak na zvaničnim sastancima u svojim stranačkim prostorijama tzv. kosovsku zastavu i ne koristi, već isključivo albansku.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar