Odabrano Svijet

Majka sedmoro dece Ursula fon der Lajen zameniće na čelu EK Žan-Kloda Junkera

FEDERIKU MOGERINI NASLEDIĆE ŠEF ŠPANSKE DIPLOMATIJE ŽOZEP BOREL
  • Potomak je barona Ludviga Knopa, trgovca pamukom iz Bremena, koji je bio jedan od najbogatijih preduzetnika svoga vremena. Udata je za Hajka fon der Lajena, profesora medicine i prvog čoveka kompanije za medicinski inženjering iz uticajne plemićke porodice
  • Poljaka Donalda Tuska zameniće na mestu predsednika Evropskog saveta Belgijanac Šarl Mišel, bivši predsednik vlade svoje zemlje
  • Jedino nije izvesno ko će biti usaglašeni kandidat za predsednika Evroparlamenta. Bio je kandidovan bugarski političar koji se rodio u Ukrajini Sergej Stanišev, ali su protiv njega ustale rusofobske članice EU sa istoka Evrope. Osumnjičile su ga da je stekao obrazovanje u Rusiji i da je, čak, imao i njeno državljanstvo

NEMICA Ursula fon der Lajen – aktuelna ministarka odbrane svoje zemljei koja je bliska Angeli Merkel – zameniće na čelu Evropske komisije Luksemburžanina Žan-Kloda Junkera.

I  on je bio „čovek Merkelove“.

Lajen govori i engleski i francuski jezik. Po profesiji je lekar.

Potomak je barona Ludviga Knopa, trgovca pamukom iz Bremena, koji je bio jedan od najbogatijih preduzetnika svoga vremena. Zvanje barona dao mu je ruski imperator Aleksandar Drugi.

Udata je za Hajka fon der Lajena, profesora medicine i prvog čoveka kompanije za medicinski inženjering iz uticajne plemićke porodice.

Sa njim ima sedmoro dece.

Evropsku centralnu banku (EBC) vodiće Francuskinja Kristin Lagard koja je na čelu Međunarodnog monetarnog fonda kao njegov izvršni direktor.

Poljaka Donalda Tuska  zameniće na mestu predsednika Evropskog saveta Belgijanac Šarl Mišel, bivši predsednik vlade svoje zemlje.

Šef španske diplomatije Žozep Borel zameniće Federiku Mogerini na mestu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Sve kandidature treba da potvrdi Evropski parlament.

Tusk je posle „velikog usaglašavanja“ izjavio da je „apsolutno siguran“ da će novo rukovodstvo Evropske unije (EU) imati isti stav o Bregzitu i da će odbiti ponovne pregovore o sporazumu.

U konkurenciji za Junkerovog naslednika bio je i Holanđanin

Frans Timermans. Njega je bio predložio Tusk, ali su protiv njegove kandidature bile Italija, Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka.

Za zamenika predsednika Evropske komisije predložena je Dankinja Margret Vestager, evrokomesar za konkurenciju.

Bilo je i zemalja koje su na čelu Evropskog saveta želele da vide izvršnu direktorku Svetske banke Kristalinu Georgievu.

Nezvanično, za prolazak Lajen i Lagard bio je ključni „dupli pas“ Merkelove i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

On podršku Nemačke Lagard `kupio` podrškom Pariza kandidaturi Lajen.

Jedino nije izvesno ko će biti usaglašeni kandidat za predsednika Evroparlamenta.

Bio je kandidovan bugarski političar koji se rodio u Ukrajini Sergej Stanišev, ali su protiv njega ustale rusofobske članice EU sa istoka Evrope. Osumnjičile su ga da je stekao obrazovanje u Rusiji i da je, čak, imao i njeno državljanstvo.

http://fakti.org/globotpor/majka-sedmoro-dece-ursula-fon-der-lajen-zamenice-na-celu-ek-zan-kloda-junkera

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar