Одабрано Свијет

Медведев: У СССР је било и много доброг, то је наша историја, али немојмо је идеализовати –

УПОЗОРИО ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ ДА БИ ИСКЉУЧИВАЊЕ РФ ИЗ SWIFT БИЛО – ОБЈАВА РАТА
  • „У Совјетском Савезу су постојале социјалне гаранције и то је било важно, али ни њих не треба идеализовати. Била је бесплатна медицина, али – каква?! Многи данашњи млади не би преживјели у то вријеме. СССР је наша историја, али – гледајмо унапред“
  • Руски премијер оцијенио да је нови предсједник Украјине, Владимир Зеленски, „зинтересован за нормализацију односа са Москвом

ДМИТРИЈ Медведев се осврнуо на жаљење неких сународника што не живе у СССР.

Прво је указао да код старијих постоји носталгија која је повезана са идеализовањем сопствене младости. Потом је нагласио:

„У Совјетском Савезу је било много доброг. То је апсолутно тачно, али не треба идеализовати СССР. Има младих који данас говоре да би вољели да се `нађу у СССР`. Али, желе ли да се нађу пред празним продавницама, или у реду за куповину чизама? Тада готово ничег није било ни у Лењинграду. Истина је: постојале су социјалне гаранције и то је било важно, али ни њих не треба идеализовати. Била је бесплатна медицина, али – каква?! Многи данашњи млади не би преживјели у то вријеме. СССР је наша историја, али – гледајмо унапријед“.

У великом предновогодишњем разговору са домаћим новинарима, руски премијер је рекао да свијет не треба да се боји вјештачке интелигенције коју „напросто треба само контролисати“.       

Медведев је оцијенио да је нови предсједник Украјине, Владимир Зеленски, „зинтересован за нормализацију односа са Русијом“.

Руски премијер је упозорио западне земље да би искључење Русије из међународног SWIFT система трансфера новца значило објаву рата.

„Да, то би била објава рата. То је један од разлога због којих влада тражи начине да заштити руски дио интернета.

SWIFT систем омогућава прекогранична плаћања између 11.000 финансијских институција у више од 200 земаља.

Први позиви за искључење руских банака из мреже за пренос новца чули су се 2014. године након избијања сукоба у Украјини.

Због ризика искључења из SWIFT, Русија је почела да ради на домаћем систему за пренос финансијских порука, названом SPFS, који се већ користи у земљи.

Планирано је да се SPFS буде повезан са кинеским прекограничним међубанкарским платним системом CIPS, будућим индијским механизмом плаћања, као и са иранским SEPAM-ом.

http://fakti.org/rossia/medcedev-u-sssr-je-bilo-i-mnogo-dobrog-ali-to-ne-treba-idealizovati-prodavnice-su-bile-prazne

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар