Одабрано Свијет

Меркел одбацила амерички ултиматум да ЕУ искључи Русију из свог енергетског система

СТАЛА НА СТРАНУ НЕМАЧКИХ ИНДУСТРИЈАЛАЦА КОЈИ ТРАЖЕ ДА СЕВЕРНИ ТОК-2 БУДЕ ЗАВРШЕН
  • Немачкој ће Северни ток-2  обезбедити не само енергетску сигурност у наредним годинама, него и већи геоекономски и геополитички простор за ослобађање од америчког `покровитељства` које траје од краја Другог светског рата. Вашингтон није у лакој ситуацији. Турска му се, по свему судећи, отела контроли поводом С-400, а Немачка понавља исти подвиг поводом Северног тока-2

АНГЕЛА Меркел је у Берлину – на конференцији федералног индустријског савеза Берлина – изјавила да подржава позицију немачког бизниса о гасоводу Северни ток-2.

Немачка канцеларка је – да би била јаснија – да је и сама уверена у неопходност реализације тог пројекта.

Додала је да одустајање од термоелетрана и `атомске струје` изискује новине у државној енергетској политици. Обећала је да ће те новине бити предложене до краја 2019-те.

„Морамо се преоријентисати на гас. Зато сам од самог почетка била за то да – поред транзита гаса преко Украјине – буде изграђен и Северни ток-2. Поводом тога међу нама нема разлике“ – рекла је индустријалцима.

Меркел је претходно изјавила да Европска комисија, иако је утврдила нову Гасну директиву, не може засметати довршавању градње северног тока-2.

Ово се може узети као индиректно одбацивање америчког захтева земљама ЕУ да Русију искључе из свог енергетског система.

Меркел, као што се види, није поменула ни Сједињене Државе, ни Мајка Помпеа преко којег је Вашингтон свој ултиматум Бриселу учинио јавним. Међутим, више је него јасно да Берлин поводом Северног тока-2 неће поклекнути. Бар не док је она на челу федералне владе.

Сада су на потезу Бела кућа и Стејт департман. Биће занимљиво и ако без ударања у таламбасе устукну и ако ако покушају да реализују ултиматум.

Немачкој ће Северни ток-2  обезбедити не само енергетску сигурност у наредним годинама, него и већи геоекономски и геополитички простор за ослобађање од америчког `покровитељства` које траје од краја Другог светског рата.

Амерички врх није у лакој ситуацији. Турска му се, по свему судећи, отела контроли поводом С-400, а Немачка понавља исти подвиг поводом Северног тока-2…

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/merkel-odbacila-americki-ultimatum-da-eu-iskljuci-rusiju-iz-svog-energetskog-sistema

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар