Одабрано Свијет

Москва упозорила Белу кућу и Пентагон да се не играју са нуклеарним бомбама мале снаге

СЕРГЕЈ РЈАБКОВ: НИЈЕ МОГУЋ ОГРАНИЧЕНИ НУКЛЕАРНИ РАТ МЕЂУ СУПЕРСИЛАМА

Артјом Кожин

  • Високи функционер руске дипломатије Артјом КОЖИН у име свог државног и војног врха поручио Американцима: „Све док не експлодира – немогуће је утврдити какву бојеву главу има ракета која долеће. Једна иста ракета може имати различите бојеве главе. Стога ће Русија сваку стратешку ракету усмерену према својој територији сматрати агресијом са применом нуклеарног арсенала – независно од снаге бојеве главе“
  • Пентагон већ приступио производњи нових нуклеарних бомби мале снаге W76-2 које ће, поред подморница, носити и интерконтиненталне ракете. Ово би фактички значи да Американци W76-2 претварају у „оружје бојног поља“ – спремајући се за „ограничене нуклеарне ратове“

КОНЦЕПТ „ограниченог нуклеарног рата о коме говори Вашингтон у последње време представља опасну ствар, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

„Сматрамо да спекулације да нуклеарни рат може да буде ограничен представљају опасну праксу која дестабилизује међународну ситуацију и гура многе земље у правцу јачања нуклеарног потенцијала“, рекао је Рјабков.

Он је додао да САД покушавају да наметну концепт да се нуклеарни рат може добити, те да је управо то разлог зашто су Американци одбацили нацрт заједничког саопштења у јесен 2018. године са Русијом ради спречавања нуклеарног рата и јачања стратешке стабилности.

Рјабков је рекао да САД, оптужујући Русију да планира ограничени нуклеарни напад, остају при својој тактици оптуживања других за своје властите поступке.        

„То је алгоритам наших америчких колега, образац понашања – оптужити друге за оно што сами планирамо и желимо да урадимо“, навео је Рјабков.

Други високи функционер руске дипломатије Артјом Кожин упозорио да ће да се Вашингтон – да би могао да реалзује концепцију „ограниченог нуклеарног рата“ – иступити и из споразума о забрани нуклеарних проба.

Указао је да се САД враћају шест деценија уназад – у време када су сматрале не само да је размена нуклеарних удара међу суперсилама допустива него и да оне могу изаћи као победник.

Све је ово уследило након што су амерички званичници почели да говоре о свом нуклеарном оружју мале снаге које ће носити подморнице „Трајдент-2“. И да изражавају увереност да би његова употреба „створила услове за победу“.

Кожин је Американцима – у име свог државног и војног врха – поручио:

„Све док не експлодира – немогуће је утврдити какву бојеву главу има ракета која долеће. Једна иста ракета може имати различите бојеве главе. Стога ће Русија сваку стратешку ракету усмерену према својој територији сматрати агресијом са применом нуклеарног арсенала – независно од снаге бојеве главе. Са свим последицама на плану узвратних дејстава“.

Кожин је открио да је Москва у октобру 2018-те упозорила Вашингтон да недопустивом сматра сваку примену сваког нуклеарног оружја. И да је САД указала да сматра да ће САД  нуклеарне бомбе мале снаге користити за „уцењивање других земаља“.

И Рјабков и Кожин су за повод имали изјаву заменика начелника здруженог генералштаба САД – генерала Пола Селве – да ће САД направити нуклеарно оружје мале снаге „за обуздавање Русије“ која је наводно спрема за нуклеарне ударе по америчкој територији.

Пентагон је већ приступио производњи нових нуклеарних бомби мале снаге W76-2 које ће, поред поменутих подморница, носити и интерконтиненталне ракете.

Ово би фактички значило да Американци W76-2 претварају у „оружје бојног поља“ – спремајући се за „ограничене нуклеарне ратове“.

http://fakti.org/%D0%85quo-vadis-orbi/moskva-upozorila-belu-kucu-i-pentagon-da-se-ne-igraju-sa-nuklearnim-bombama-male-snage

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар