Odabrano Svijet

Orban evroposlanicima: Ne znate vi bolje od Mađara šta je Mađarima potrebno

SUDARIO SE SA STRUJOM KOJA BI DA NJEGOVOJ ZEMLJI UVEDE SANKCIJE ZBOG MIGRANATA
  • „Ne prihvatam da snage u Evropskom parlamentu koje podržavaju imigraciju i migrante prijete, ucjenjuju i neistinitim optužbama kleveću Mađarsku i mađarski narod. Kakvu god odluku da donesete, Mađarska neće pristati na iznude, Mađarska će braniti svoje granice. Uvođenje političkih sankcija Budimpešti bilo bi prvi slučaj u istoriji EU da osudi svog graničara“

MAĐARSKI premijer Viktor Orban snažno je juče odbacio kritike na račun njegove vlade, dok su evroposlanici raspravljali o tome da li Budimpešti treba uvesti sankcije zbog navodnog podrivanja vrijednosti EU.

Evropski parlament je raspravljao o mogućim sankcijama zbog mađarske politike u oblastima migracija, medija, korupcije i civilnog društva, za koje protivnici tvrde da su u suprotnosti sa demokratskim vrijednostima EU i vladavinom prava.

Orban je tokom debate tvrdio da je Mađarska na meti zbog antiimigrantskih stavova.

„Ovaj izvještaj ne poštuje mađarsku naciju. Vi mislite da bolje od Mađara znate šta je Mađarima potrebno“, rekao je Orban evroposlanicima.

On je izjavio da bi uvođenje političkih sankcija Budimpešti bilo prvi slučaj u istoriji EU da „zajednica osudi svog graničara“.

„Ne prihvatam da snage u EP koje podržavaju imigraciju i migrante prijete, ucjenjuju i neistinitim optužbama kleveću Mađarsku i mađarski narod. Kakvu god odluku da donesete, Mađarska neće pristati na iznude, Mađarska će braniti svoje granice, zaustaviće ilegalnu migraciju i zaštiti svoja prava, ako treba i od vas“, naveo je mađarski premijer.

EP će sutra glasati o predlogu za pokretanje procedure o vladavini prava, zasnovane na izvještaju komiteta EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove, što bi moglo dovesti do toga da Mađarska izgubi pravo glasa u EU u okviru procesa poznatog kao „član sedam“.

Evropska komisija je pokrenula „proceduru člana sedam“ protiv Poljske zbog navodnog urušavanja nezavisnosti pravosuđa. Slučaj Mađarske je prvi put da na pokretanje te procedure poziva Evropski parlament.

Ipak, malo je vjerovatno da će zaista doći do uvođenja sankcija jer se očekuje da će Varšava i Budimpešta zaštititi jedna drugu.

(Beta)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar