Одабрано Свијет

Парламент Холандије тражи да се истражи кривица Украјине за обарање малезијског Боинга

ЗАОКРЕТ: НЕКИ ПОСЛАНИЦИ ТВРДИЛИ ДА ЈЕ ДОСАД У ПРВОМ ПЛАНУ БИЛА ГЕОПОЛИТИКА

ПАРЛАМЕНТ Холандије наложио је својој влади да истражи – због чега Украјина није затворила свој ваздушни простор над зоном ратних сукоба у Донбасу.

Малезијски Боинг на лету MH17 из Амстердама за Куала Лумпур оборен је прије пет година, а то неизбјежно питање се у Холандији, у којој се води истрага о тој трагедији, тек сада отвара.

Индикативно је и то што је већина холандских медија захтјеву свог парламента додала краће коментаре који су садржавали ријеч „коначно“.

Отварање проблема украјинске кривице је свих посљедњих година игнорисано из политичких разлога иако је она била дужна да забрани летове изнад Донбаса.

Одлука парламента је велики заокрет јер је шеф холандске дипломатије, Стеф Блок, прије само десетак мјесеци тврдио да Хаг нема никакве доказе који би упућивали на кривицу Украјине.

Холандија се спрема да у марту 2020-те отвори судски процес поводом трагедије малезијског авиона у којем је погинуло сразмерно највише Холанђана. Министар Блок је објавио да тај процес може потрајати и четири године.

Неки посланици су га због тога оптужили да је „геополитику претпоставио правди“. Указивали су чак: да су досад резултати истраге били у директној зависности од односа њихове земље са Русијом и Укрјаином.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар