Одабрано Свијет

Пентагон због руских С-400 стопирао испорују Турској резервних делова за F-35

АНКАРА ФОРМАЛНО ПРЕУЗЕЛА СВОЈА ПРВА ДВА ТАКВА АВИОНА ПЕТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ, А ЖЕЛЕЛА ЈЕ ЈОШ 100
  • Турски председник Реџеп тајип Ердоган досад је говорио да нема намеру да одустаје од С-400 и да долази у обзир само да Анкара купи и партију америчких зенитних система Patriot
  • По уговору, Русија треба да Турској испоручи (посао је вредан две и по милијарде долара) четири дивизиона С-400

МИНИСТАРСТВО одбране САД стопирало је испоруке Турској војне опреме и делова за ловце-бомбардере  F-35 Lightining II..

Савим очекивано: због одлуке Анкаре да купи руске зенитне ракетне системе С-400.

У саоппштењу Пентагона се наводи:

„Очекивању да Турска одустане од С-400 обустављамо испоруке (Анкари) свега што је повезано са F-35 и повећавањем тог потенцијала Турске. Истовремено, настављамо дијалог са Турском поводом тог важног потања“.

Амерички војни врх је признао да трага за другим изворима испорука за турски део програма F-35 како се могуће иступање Анкаре из програма производње тог авиона пете генерације не би негативно одразило на испоруке другим зремљама.

Пентагон је саопштио да „веома жали“ што се програм производње  F-35 нашао у садашњој ситуацији, али и да је принуђен да заштити новац уложен у америчку „најважнију технологију“.

Турска је планирала да купи најмање сто F-35. Стопирање испоруке резервних делова и опреме за тај авион само је први ударац. У функцији је вршења притиска на Анкару да одустане од С-400 и да купи америче зенитне ракетне системе Patriot уместо С-400.

Турска је од Lockheed Martin у Форт-Верту, у Тексасу, свечанои преузела своја два прва F-35. Међутим, само формално и церемонијално.

Ти авиони ће остати у САД до новембра 2019.те. наводно само зато да би турски пилоти прошлу обуку која је потребна за упраљљање тим борбеним машинама.

Турски председник Реџеп тајип Ердоган досад је говорио да нема намеру да одустаје од С-400 и да долази у обзир само да Анкара купи и партију америчких зенитних система Patriot.

По уговору, Русија треба да Турској испоручи (посао је вредан две и по милијарде долара) четири дивизиона С-400.

Министар одбране Турске Хулуси Акар изјавио је да ће његова земља С-400 почети да поставља на „дежурне тачке“ већ од наредног октобра.

http://fakti.org/oruzje/pentagon-zbog-ruskih-s-400-stopirao-isporuku-turskoj-rezervnih-delova-za-f-35

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар