Одабрано РС и матица

Пушку Милана Обреновића на једној аукцији купили људи блиски Путину

ТО ЈЕ ЈЕДНОМЕТКА М-1870 СИСТЕМА „ПИБОДИ“ КОЈА ЈЕ ПРОИЗВЕДЕНА У БЕЧУ
  • Пушка је чувана у колекцији оружја династије Обреновић, а траг јој се губи послије Мајског преврата 1903, када је завршена владарска епоха ове породице

ПОСЛИЈЕ више деценија, а можда и цијелог вијека, пушка краља Милана Обреновића враћа се у Србију пошто ју је предсједник Србије Александар Вучић у сриједу приликом сусрета са руским лидером Владимиром Путином у Сочију добио на поклон, објавила је данашња „Политика“.

Како за тај лист објашњава публициста и познавалац оружја Бранко Богдановић, ријеч је о пушци М-1870, једнометки система „пибоди“, производу оружара Томаса Седерла из Беча, а према патенту откупљеном од „Провиденс тул компани“ из САД.

Пушка је поклоњена Милану Обреновићу, највјероватније 1869, у вријеме када је био малољетни насљедник трона.

„Повод је био потписивање уговора за опремање српске војске баш овим типом пушке. Примерак за владара је направљен и украшен у ловачкој варијанти“, објашњава Богдановић.

Ова пушка је чувана у колекцији оружја династије Обреновић, а траг јој се губи послије Мајског преврата 1903, када је завршена владарска епоха ове породице.

Нема поузданих података гдје је била свих ових деценија, очигледно се налазила у посједу приватних колекционара све донедавно, док је на једној аукцији нису купили људи блиски предсједнику Русије, који је одлучио да је врати држави чији је некадашњи владар био њен први власник.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар