Одабрано Свијет

Путин после разговора са Помпеом: Надам се да односи могу бити успостављни у пуном обиму

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР САД У СОЧИЈУ ПРИПРЕМАО НАРЕДНИ СУСРЕТ РУСКОГ ЛИДЕРА СА ТРАМПОМ
  • Председник Русије је Мајку Помпеу потврдио да је Русија заинтересована за врћање односа са САД  у нормалуи изнео очекивање да ће томе допринети и резултати истраге специјалног тужиоца Роберта Милера који је утврдио да никакве завере између Трампа и његовог изборног штаба и Русије није било. А ни после избора – између Кремља и Трампове администрације
  • Мајк ПОМПЕО: „Ми имамо и заједничке интересе. Поводом њих можемо заједно радити за добро наших народа и целог света. Председник Трамп ме послао овде и ра разговарам о идејама и пројектима. Мој разговор са колегом Лавровом био је веома продуктиван јер смо размотрили и питања око којих између Русије и САД нема сагласности
  • Сергеј ЛАВРОВ: Било је речи и о Венецуели, Сирији, Украјини и Ирану. У интересу обе стране било би да се договоре о новом споразуму о стратешком офанзивном наоружању. Његовом припремом ће се позабавити заједничка консултативна комисија

ВЛАДИМИР Путин примио је у Сочију америчког државног секретара Мајка Помпеа који је претходно три пуна сата разговарао са руским колегом Сергејом Лавровом.

Поред Лаврова, сусрету Путин-Помпео, који је потрајао сат и по, присуствовали су и спољнополитички помоћник председника РФ Јуриј Ушаков и шеф Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин, а са америчке стране –амбасадор САД у Москви Џон Хантсман,  вд заменика државног секретара Филип Рикер и емисар за Сирију Џејмс Џефри.

Руски лидер је по завршетку преговора у оваквом саставу – за које је унапред било речено да могу трајати од 50 минута до три и по сата – изразио наду да руско-амерички односи „могу бити успостављени у пуном обиму“.

Сигурно имајући у виду главно – да је Помпео дошао примарно ради припреме његовог наредног сусрета са Доналдом Трампом, додао је да је на крају свог недавног телефонског разговора са америчким лидером стекао утисак да је и он спреман за обнову руско-америчких односа.

Помпеу је потврдио да је Русија за то заинтересована и изнео очекивање да ће томе допринети и резултати истраге специјалног тужиоца Роберта Милера који је утврдио да никакве завере између Трампа и његовог изборног штаба и Русије није било. А ни после избора – између Кремља и Трампове администрације.

Председник РФ  је открио да је са Помпеом – јер су САД  постале највећи светски произвођач нафте – разговарао и о стабилности светског тржишта енергената.

Помпео је рекао да две земље имају и заједничке интересе и за пример навео пожељну сарадњу поводом нуклеарног програма Северне Кореје.

„Ми заиста имамо и заједничке интересе. Поводом њих можемо и заједно радити за добро наших народа и целог света. Председник Трамп ме послао овде и ра разговарам о идејама и пројектима“.

Помпео је нагласио да је његов разговор са Лавровом био „веома продуктиван“ јер су размотрили и питања око којих између Русије и САД нема сагласности (Лавров је одбио амерички захтев да Москва престане да подржава закониту власт у Венецуели Николаса Мадура).

Лавров је, са своје стране, потврдио да је Москва заинтересована за нормализацију односа са САД и да су они могући на бази „међусобног уважавања и респектовања интереса обе стране“.

Лавров је навео да се са Помпеом сложио да је важно да Москва и Вашингтон имају „отворене канале за комуникацију“.

Шеф руске дипломатије је изнео очекивање да ће Милерова истрага помоћи да се у САД смире страсти и да између две земље успоставе „нормални односи“.

Према његовим речима, Москва је Трампу – преко  Помпеа – доставила идеје и предлоге за обнову поверења и сарадње.

Међу њима је и формирање невладиног експертског савета у који би са обе стране ушли познатии политиколози, експерти за руско-америчке односе, бивши војни званичници и дипломате.

Лавров је оценио да би у интересу обе стране било да се договоре о новом споразуму о стратешком офанзивном наоружању. Његовом припремом би се позабавила „заједничка консултативна комисија“.

У овом контексту је навео да је Москва забринута тиме што САД додатно осавремењују и наоружавају своје подморнице и бомбадрере способне да носе нуклеарно оружје.

Лавров је открио да је у Сочију било речи и о Венецуели, Сирији, Украјини  и Ирану.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар