Odabrano Svijet

Putin posle razgovora sa Pompeom: Nadam se da odnosi mogu biti uspostavljni u punom obimu

DRŽAVNI SEKRETAR SAD U SOČIJU PRIPREMAO NAREDNI SUSRET RUSKOG LIDERA SA TRAMPOM
  • Predsednik Rusije je Majku Pompeu potvrdio da je Rusija zainteresovana za vrćanje odnosa sa SAD  u normalui izneo očekivanje da će tome doprineti i rezultati istrage specijalnog tužioca Roberta Milera koji je utvrdio da nikakve zavere između Trampa i njegovog izbornog štaba i Rusije nije bilo. A ni posle izbora – između Kremlja i Trampove administracije
  • Majk POMPEO: „Mi imamo i zajedničke interese. Povodom njih možemo zajedno raditi za dobro naših naroda i celog sveta. Predsednik Tramp me poslao ovde i ra razgovaram o idejama i projektima. Moj razgovor sa kolegom Lavrovom bio je veoma produktivan jer smo razmotrili i pitanja oko kojih između Rusije i SAD nema saglasnosti
  • Sergej LAVROV: Bilo je reči i o Venecueli, Siriji, Ukrajini i Iranu. U interesu obe strane bilo bi da se dogovore o novom sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju. Njegovom pripremom će se pozabaviti zajednička konsultativna komisija

VLADIMIR Putin primio je u Sočiju američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je prethodno tri puna sata razgovarao sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Pored Lavrova, susretu Putin-Pompeo, koji je potrajao sat i po, prisustvovali su i spoljnopolitički pomoćnik predsednika RF Jurij Ušakov i šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin, a sa američke strane –ambasador SAD u Moskvi Džon Hantsman,  vd zamenika državnog sekretara Filip Riker i emisar za Siriju Džejms Džefri.

Ruski lider je po završetku pregovora u ovakvom sastavu – za koje je unapred bilo rečeno da mogu trajati od 50 minuta do tri i po sata – izrazio nadu da rusko-američki odnosi „mogu biti uspostavljeni u punom obimu“.

Sigurno imajući u vidu glavno – da je Pompeo došao primarno radi pripreme njegovog narednog susreta sa Donaldom Trampom, dodao je da je na kraju svog nedavnog telefonskog razgovora sa američkim liderom stekao utisak da je i on spreman za obnovu rusko-američkih odnosa.

Pompeu je potvrdio da je Rusija za to zainteresovana i izneo očekivanje da će tome doprineti i rezultati istrage specijalnog tužioca Roberta Milera koji je utvrdio da nikakve zavere između Trampa i njegovog izbornog štaba i Rusije nije bilo. A ni posle izbora – između Kremlja i Trampove administracije.

Predsednik RF  je otkrio da je sa Pompeom – jer su SAD  postale najveći svetski proizvođač nafte – razgovarao i o stabilnosti svetskog tržišta energenata.

Pompeo je rekao da dve zemlje imaju i zajedničke interese i za primer naveo poželjnu saradnju povodom nuklearnog programa Severne Koreje.

„Mi zaista imamo i zajedničke interese. Povodom njih možemo i zajedno raditi za dobro naših naroda i celog sveta. Predsednik Tramp me poslao ovde i ra razgovaram o idejama i projektima“.

Pompeo je naglasio da je njegov razgovor sa Lavrovom bio „veoma produktivan“ jer su razmotrili i pitanja oko kojih između Rusije i SAD nema saglasnosti (Lavrov je odbio američki zahtev da Moskva prestane da podržava zakonitu vlast u Venecueli Nikolasa Madura).

Lavrov je, sa svoje strane, potvrdio da je Moskva zainteresovana za normalizaciju odnosa sa SAD i da su oni mogući na bazi „međusobnog uvažavanja i respektovanja interesa obe strane“.

Lavrov je naveo da se sa Pompeom složio da je važno da Moskva i Vašington imaju „otvorene kanale za komunikaciju“.

Šef ruske diplomatije je izneo očekivanje da će Milerova istraga pomoći da se u SAD smire strasti i da između dve zemlje uspostave „normalni odnosi“.

Prema njegovim rečima, Moskva je Trampu – preko  Pompea – dostavila ideje i predloge za obnovu poverenja i saradnje.

Među njima je i formiranje nevladinog ekspertskog saveta u koji bi sa obe strane ušli poznatii politikolozi, eksperti za rusko-američke odnose, bivši vojni zvaničnici i diplomate.

Lavrov je ocenio da bi u interesu obe strane bilo da se dogovore o novom sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju. Njegovom pripremom bi se pozabavila „zajednička konsultativna komisija“.

U ovom kontekstu je naveo da je Moskva zabrinuta time što SAD dodatno osavremenjuju i naoružavaju svoje podmornice i bombadrere sposobne da nose nuklearno oružje.

Lavrov je otkrio da je u Sočiju bilo reči i o Venecueli, Siriji, Ukrajini  i Iranu.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar