Одабрано Свијет

Рохани: Умјесто иранофобије свијетом се све више шири – трампофобија

„ВРШЕ ПРИТИСАК, ПРИЈЕТЕ НАМ САНКЦИЈАМА, ЧАК И РАТОМ, АЛИ СЕ ИРАНСКА НАЦИЈА НЕЋЕ ПРЕДАТИ“
  • Хасан РОХАНИ: „Трамп је одиграо прву карту, али је погрешно прорачунао други потез… Рачунао је да ће он увече да објави да САД иступају из атомског споразума, а да ће Техеран сутрадан објавити исто. Рачунао је да ће то оправдати његов потез, али ми остајемо у договору са осталих пет земаља потписница и – ако све буде у реду – остаћемо до краја”

ИРАНСКИ предсједник Хасан Рохани изјавио је данас да је његов амерички колега Доналд Трамп очекивао да ће Техеран напустити нуклеарни споразум, након што се Вашингтон повукао из њега.

Он је додао да је Техеран одбио да слиједи тај план и да је покушао да спаси споразум, заједно са осталим потписницама.

„Трамп је одиграо прву карту, али је погрешно прорачунао други потез… Рачунао је да ће он увече да објави да САД иступају из атомског споразума, а да ће Техеран сутрадан објавити исто. Рачунао је да ће то оправдати његов потез, али ми остајемо у договору са осталих пет земаља потписница и – ако све буде у реду – остаћемо до краја”, рекао је Рохани, пренијела је агенција ИСНА.

Рохани је посебно нагласио да у свијету – умјесто иранофобије на којој раде Вашингтон и његови савезници – све више нараста и постаје све популарнија трампофобија.

Додатно је прецизирао: „Мјесто иранофобије, коју је по свијету ширила лажљива пропаганда, данас већ заузима трампофобија. Иран данас сви уважавају јер у њему виде земљу која води политику мира, земљу која поштује међународне споразуме“.

Након што је Вашингтон увео санкције гувернеру Централне банке Ирана, Рохани је рекао да Иран неће подлећи притисцима САД.

„Они мисле да вршењем притиска могу да учине да се иранска нација преда, а прете санкцијама, чак ратом… Иранска нација одупријеће се америчким завјерама”, поручио је Рохани.

Трампова администрација означила је јуче гувернера Централне банке Ирана Валиолаха Сеифа као терористу и увела му санкције како би додатно изоловала Иран од свјетског финансијског система.

Министарство финансија САД оптужује Сеифа да је помогао да се више милиона долара пребаци паравојној организацији Хезболах, коју подржава Иран.

Министар финансија Стивен Мнучин рекао је да је Сеиф тајно пребацивао новац од иранске Револуционарне гарде преко Исламске банке ал-Болад у Ираку како би помогао Хезболаху.

Ирачка банка и њен гувернер су такође кажњени санкцијама.

САД су најавиле и да ће увести и такозване секундарне санкције Сеифу, што значи да би сви који послују с њим могли да буду искључени из америчког финансијског система.

Трамп је 8. маја саопштио да се Вашингтон повлачи из нуклеарног споразума са Ираном јер је, како је навео, тај споразум оставио отворена врата Ирану да заобилази ограничења и развије нуклеарну бомбу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар