Одабрано Свијет

Салвини: Рађа се нова Европа, ово је друга европска Ренесанса

ЕВРОСКЕПТИЦИ ЋЕ У НОВОМ ЕВРОПАРЛАМЕНТУ ИМАТИ 108 ПОСЛАНИКА И БИТИ – ТРЕЋА СИЛА
  • Салвинијева Лига победник у Италији, Национално окупљање Марин Ле Пен у Француској, а Партија Brexit Најџела Фараџа – у Британији.  Лига освојила безмало 33 одсто гласова, а Матео САЛВИНИ оцењује: „Европи је доста да буде робиња својих елита, корпорација и моћних сила“

ДВЕ фракције евроскептика и националиста у новом саставу Европарламента могу заједно имати 108 мандата.

Европа нација и слободе“ – алијанса италијанског вице-премијера Матеа Салвинија која окупља евроскептике из Француске, Аустрије, Белгије, Италије и других земаља – добија 55 посланичких места. А  Европа слободе и непосредне демократије“ – у којој су и присталице Брегзита – може рачунати на 53.

Ово уопште није мало. Тачније, то је резултат (108 посланика) какав су остварили заједно либерали и присталице Емануела Макрона.

Победничка Европска народна партија освојила је 178 мандата, па упоређено и са њеним успехом – 108 ев роскептика изгледа  више него солидно.

Имајући све ово у виду – а посебно чињеницу да његова Лига побеђује у Италији, Национално окупљање марин Ле Пен у Француској, а Партија Brexit Најџела Фараџа у Великој Британији – Салвини је синоћ, не кријући задовољство, оценио:

„То је знак да се Европа мења. Европи је доста да буде робиња својих елита, корпорација и моћних сила“.

Салвинијева Лига осдваја око 33 одсто гласова у Италији, а он је објавио:

„Моји противници су биле и остају леве снаге које су лоше управљале и Италијом и Европом. Ми после ових избора у Италији нећемо ништа мењати, али је јасно да се европска правила мењају… Рађа се нова Европа и ја сам поносан што је Лига учесник друге европске Ренесансе у чијем су фундаменту рад, слобода, народи и права“.

Покрет Пет звездица, премијера Луиђи Ди Маја, освојио је нешто мање од 17 одсто гласова и заузео треће место у Италији.

http://fakti.org/evroskeptici/salvini-radja-se-nova-evropa-ovo-je-druga-evropska-renesansa

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар