Odabrano Svijet

Salvini: Rađa se nova Evropa, ovo je druga evropska Renesansa

EVROSKEPTICI ĆE U NOVOM EVROPARLAMENTU IMATI 108 POSLANIKA I BITI – TREĆA SILA
  • Salvinijeva Liga pobednik u Italiji, Nacionalno okupljanje Marin Le Pen u Francuskoj, a Partija Brexit Najdžela Faradža – u Britaniji.  Liga osvojila bezmalo 33 odsto glasova, a Mateo SALVINI ocenjuje: „Evropi je dosta da bude robinja svojih elita, korporacija i moćnih sila“

DVE frakcije evroskeptika i nacionalista u novom sastavu Evroparlamenta mogu zajedno imati 108 mandata.

Evropa nacija i slobode“ – alijansa italijanskog vice-premijera Matea Salvinija koja okuplja evroskeptike iz Francuske, Austrije, Belgije, Italije i drugih zemalja – dobija 55 poslaničkih mesta. A  Evropa slobode i neposredne demokratije“ – u kojoj su i pristalice Bregzita – može računati na 53.

Ovo uopšte nije malo. Tačnije, to je rezultat (108 poslanika) kakav su ostvarili zajedno liberali i pristalice Emanuela Makrona.

Pobednička Evropska narodna partija osvojila je 178 mandata, pa upoređeno i sa njenim uspehom – 108 ev roskeptika izgleda  više nego solidno.

Imajući sve ovo u vidu – a posebno činjenicu da njegova Liga pobeđuje u Italiji, Nacionalno okupljanje marin Le Pen u Francuskoj, a Partija Brexit Najdžela Faradža u Velikoj Britaniji – Salvini je sinoć, ne krijući zadovoljstvo, ocenio:

„To je znak da se Evropa menja. Evropi je dosta da bude robinja svojih elita, korporacija i moćnih sila“.

Salvinijeva Liga osdvaja oko 33 odsto glasova u Italiji, a on je objavio:

„Moji protivnici su bile i ostaju leve snage koje su loše upravljale i Italijom i Evropom. Mi posle ovih izbora u Italiji nećemo ništa menjati, ali je jasno da se evropska pravila menjaju… Rađa se nova Evropa i ja sam ponosan što je Liga učesnik druge evropske Renesanse u čijem su fundamentu rad, sloboda, narodi i prava“.

Pokret Pet zvezdica, premijera Luiđi Di Maja, osvojio je nešto manje od 17 odsto glasova i zauzeo treće mesto u Italiji.

http://fakti.org/evroskeptici/salvini-radja-se-nova-evropa-ovo-je-druga-evropska-renesansa

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar