Одабрано Свијет

Шварц–Шилинг: Срби су данас најпаметнији, имају супериорну политику

КАО КОЛОВ МИНИСТАР СМАТРАО ДА ЈЕ ЊЕМАЧКА БИЛА ДУЖНА ДА ПРЕКО НАТО ЗАУСТАВИ ЕКСПАНЗИЈУ СРБИЈЕ
  • Бивши високи представник за БиХ: Иимамо такву ситуацију да се не може рећи да је дошло до европеизације Босне и Западног Балкана, него да је дошло до балканизације Европе

СРБИ су данас најпаметнији, имају најбољу политику, политику која је супериорна, и они су ти у региону који ће бити побједници, оцјењује бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц Шилинг, говорећи о политичком стању у земљама Западног Балкана.

Он је за њемачки државни радио рекао да су Срби намјеравали „да побједе“ и у време Милошевића, али су то тада покушали „катастрофалним средствима“.

„Данас то раде умјешном дипломатијом, мудро и истрајно. И та истрајност, својствена игрању шаха, гдје знате да морате да размишљате не само о сљедећем, већ и о наредна два, три, четири потеза, одговорнима у ЕУ одузима сваку радост“, рекао је Шварц Шилинг у интервјуу за „Дојчландфунк“, а преноси „Дојче веле“.

Шварц Шилинг је изнио и оцјену да већ данас имамо такву ситуацију да се не може рећи да је дошло до европеизације Босне и Западног Балкана, него да је дошло до балканизације Европе.

„То би могао бити крај приче ако се у једном тренутку не приберемо и правилно не рјешимо ова питања у складу са нашим вриједностима у БиХ и на Западном Балкану“, казао је он.

Новинар „Дојчландфунка“ подсјетио је да је Шварц Шилинг у такозваној Коловој Републици био министар за телекомуникације и да је крајем 1992. демонстративно напустио ту министарску позицију, пошто је био „бијесан због тога што је коалиција демохришћана и либерала, по његовом мишљењу, учинила премало да заустави убијање током распада Југославије“.

Наводи се да је Шварц Шилинг „сматрао да је Њемачка била обавезна да заустави експанзију Србије на Балкану и то у оквиру НАТО-а“, а да је „као међународни медијатор и високи представник у БиХ касније покушавао да претвори БиХ у функционалну и одрживу државу“.

„Распад Југославије у почетку није имао никакве везе са нама. То је било унутрашње политичко питање на Балкану. Али, Милошевић је комунистичку идеологију замјенио етничком идеологијом и рекао: Сваки дио земље гдје живе Срби треба да постане српски. Сви ми смо мислили да он то не мисли озбиљно, али је он то у ствари мислио врло озбиљно. Ми тада нисмо ништа урадили, иако смо на својој страни имали најјачу алијансу на свијету — НАТО“, рекао је Шварц Шилинг у интервјуу.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар