Одабрано Свијет

Трамп упозорио политичке противнике да може увести ванредно стање

СЕНАТОР-ДЕМОКРАТА ЧАК ШУМЕР: СПРЕМАН ЈЕ ДА ВЛАДУ ДРЖИ У БЛОКАДИ МЈЕСЕЦИМА, ПА И ГОДИНАМА
  • „Могуће је да ћу процијенити да су ванредно стање и ограда према Мексику потребни ради безбједности САД. Ако уведем ванредно стање – ограду ћемо подићи веома брзо. Ја то могу урадити – ако пожелим“

ДОНАЛД Трамп је упозорио своје политичке противнике да може у Сједињеним Државама увести ванредно стање.

Ове његове ријечи биле су упућене пре свега Демократској партији и њеној већини у Представничком дому Конгреса САД која се противи подизању ограде на граници са Мексиком:

„Могуће је да ћу процијенити да су ванредно стање и ограда према Мексику потребни ради безбједности САД. Ако уведем ванредно стање – ограду ћемо подићи веома брзо. Ја то могу урадити – ако пожелим“.

Амерички лидер је на овај начин одговорио на директно питање да ли је могуће да преко ванредног стања обезбиједи новац потребан за подизање „мексичког зида“ јер је то једини начин да заобиђе противљење демократа у Конгресу САД.

А да се Трамп уопште не шали – потврдио је, послије сусрета с њим, и вођа демократа у Сенату САД Чак Шумер.

Открио је да му је шеф државе рекао да је спреман рад федералне владе блокира још мјесецима, па чак и неколико наредних година.

„Рекли смо предсједнику да треба обновити функционисање Владе САД, али је он против тога.

Трамп не попушта због буџета и ограде према Мексику, а упркос томе што му је спикер Представничког дома – демократкиња Ненси Пелоси – предочила да Демократска партија не намјерава да покреће питање његовог одстрањивања од власти (импичмента).

Он је поводом ове њене изјаве рекао да то не сматра никаквим посебним уступком: „Веома је тешко ставити под импичмент предсједника који изванредно ради свој посао“.

Раније је – поводом прича о импичменту – упозоравао да би покушај његовог свргавања довео до грађанског рата и панике која би уназадила америчку економију и све обичне грађане САД  учинила веома сиромашним.

Трамп је потпредсједнику САД Мајклу Пенсу повјерио да руководи комисијом која ће се бавити „безбједношћу државних граница“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар