Одабрано Свијет

Трамп затражио од земаља из састава ОПЕК да одмах смање цијену нафте

ПОТПИСАО УКАЗ КОЈИ ТРЕБА ДА ОБЕЗБИЈЕДИ СТРИКТНО ПОШТОВАЊЕ АНТИРУСКИХ САНКЦИЈА
  • Оцијенио да „највећа грешка у историји Америке“ нису ни њен Грађански рат, ни Перл Харбур ни „неосујећивање 11. септембра“: „Највећа грешка у цијелој нашој историји је Бушово слање трупа на Блиски Исток. То је највећа грешка, мада је Обама погрешио када је одлучио да се наши војници отуда повуку. Највећа је зато што смо на Блиски исток отада потрошили 7 трилиона долара, а на обе стране су угашени милиони живота“

ДОНАЛД Трамп је потписао `извршни указ` поводом санкција уведених Русији.

Судећи по тексту указа, не ради се о новим антируским мјерама већ о пооштравању примјене већ уведених.

Предсједник САД је указом дао додатна овлашћења министру финансија, Стивену Мнучину, да обезбјеђује њихову стриктну примјену.

Указ предвиђа блокирање имовине и актива на територији САД, забрану финансијских операција са лицима која су повезана са властима Русије, укључујући давање кредита Русима и руским фирмама са `црног списка`,  и забрану издавању улазних виза САД.

Амерички предсједник одмах по потписивању указа затражио од земаља ОПЕК да снизе цијене нафте. Ни мање, ни више!

Објаснио је то овако: „Ми штитимо земље Блиског истока. Без нас тешко да би дуго биле безбједне, а оне инсистирају на све вишим цијенама нафте. ОПЕК је монополиста и дужан је да одмах снизи цијене!“

Трамп је, иначе, у интервјуу The Hill TV – вјероватно нимало случајно у истом дану – рекао да „највећа грешка у историји Америке“ нису ни њен Грађански рат, ни Перл Харбур ни „неосујећивање 11. септембра“:

„Највећа грешка у цијелој нашој историји је Бушово слање трупа на Блиски Исток. То је највећа грешка, мада је Обама погријешио када је одлучио да се наши војници отуда повуку. Највећа је зато што смо на Блиски исток отада потрошили 7 трилиона долара, а на обе стране су угашени милиони живота“.

Овоме је још придодао:

„То је уистину наша највећа грешка. Грађански рат је био – грађански рат. То је нешто друго. А слање војника на Блиски Исток је – понављам – наша најгора одлука“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар