Одабрано Свијет

Трампов фаворит – Борис Џонсон – нови британски премијер

НА ГЛАСАЊУ ЗА ЛИДЕРА КОНЗЕРВАТИВНЕ ПАРТИЈЕ ДОБИО ПРЕКО 92.000 ГЛАСОВА, А ХАНТ – НЕШТО МАЊЕ ОД 47.000
  • Послије објављивања резултата гласања, Џонсон рекао да ће одржати обећање да ће Британију до 31. октобра извести из ЕУ, да ће „ујединити земљу“ и побједити Џеремија Корбина, лидера опозиционе Лабуристичке партије
  • Корбин поручио да „премијера треба да бира народ на изборима“. Упозорио да ће „Џонсонов излазак из ЕУ“ довести до губитка радних мјеста, пораста цијена и продаје Националне здравствене службе америчким корпорацијама. Чак је заједљиво указао: „По пајташком Џонсоновом договору са Трампом“

ЈЕДАН од главних промотера Брегзита и бивши шеф британске дипломатијеБорис Џонсон изабран је за новог лидера Конзервативне партије, а самим тим и за новог премијера Велике Британије.

Чланови владајућих торијеваца завршили су јуче гласање током којег су се поштом опредјељивали између Џонсона и садашњег шефа дипломатије Џеремија Ханта.

Џонсон је добио 92.153 гласа чланова Конзервативне партије (66,4 одсто од броја оних који су узели учешћа у избору новог лидера), а Хант 46.656.

Џонсон 24. јула замјењује Меј на челу партије, а 25. јула ће руководити првим засједањем кабинета министара.

Послије објављивања резултата гласања, рекао је да ће одржати обећање да ће Британију до 31. октобра извести из ЕУ, да ће „ујединити земљу“ и победити Џеремија Корбина, лидера опозиционе Лабуристичке партије.

Корбин је узвратио да „премијера треба бира народ на изборима“.

Упозорио је да ће „Џонсонов излазак из ЕУ“ довести до губитка радних места, пораста цена и продаје Националне здравствене службе америчким корпорацијама.

Чак је, имајући у виду да је наследник Терезе Меј био фаворит америчког предсједника, заједљиво указао: „По пајташком Џонсоновом договору са Трампом“.

Очекивано, оставке је поднијело више министара у влади Меј.

Први је то учинио за Европу и Америку и државни секретар у Министарству спољних послова Велике Британије Ален Данкан      који се сматра присталицом ЕУ. Он је оптужио Џонсона да није подржао британског амбасадора у Вашингтону након што је процурио у медије садржај његових депеша у којима је Доналда Трампа назвао некомпетентним и оцијенио да ће се његова политичка каријера „срамно завршити“.

Оставке су поднијели и министар финансија Филип Хамонд и министар правосуђа Дејвид Гок који је увјерен да би иступање Британије из ЕУ без нагодбе са Брисело значило њено „понижење“..

Хамонд је покушао да буде и духовит:

„Сигуран сам да нећу бити отпуштен јер ћу поднијети оставку прије него што до тога дође. Схватам да би Борисови услови за служење у његовој влади обухватали прихватање изласка из ЕУ без споразума. То није нешто што бих ја икада могао да потпишем.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар