Одабрано Свијет

У Британији дечацима забрањују да маштају да буду пилоти, а девојчицама да постану балерине

ЗАБРАЊЕНЕ РЕКЛАМЕ У КОЈИМА ДЕВОЈКЕ ЈУРЕ ЗА НАМИРИСАНИМ МУШКАРЦЕ, А МОГУ ГА ЈУРИТИ - МУШКАРЦИ
  • Одсад се у ркламама у Великој Британији не сме показивати мушкарац који је неспретан са дечјим пеленама нити жена која се мучи да паркира аутомобил. Ово може да значи: да у рекламама само мушкарац може бити неуспешан у паркирању јер у супротном следи – казна
  • Добра је новост и што мушкарце засад не присиљавају да рекламирају женске хигијенске улошке. Само, изгледа да је и то – привремено. Јер, већ се чују позиви и захтеви да се `нова правила` шире и продубе. За пример се наводи да треба забранити рекламирање бријача за жене. Зато што то `храни стереотип да жене морају да брију ноге“…

Пише: Владимир КОРНИЛОВ

ОДСАД ће британским дечацима бити забрањено да маштају да буду пилоти, а девојчицама да себе замишљају балеринама. У супротном ће уследити оштре мере. У сваком случају: против компанија које покушају да лансирају рекламне видео-клипове са тим `елементима`.

Британско регулаторно тело за рекламно тржиште – Advertising Standards Authority (ASA) – увело је, наиме, нова правила која „категорички забрањују“ гендерне стереотипе у рекламним клиповима и текстовима.

ASA је објавила кратко упутство са навођењем рекламних сижеа које сматра забрањеним.

И, одсад се у рекламама у Великој Британији не сме показивати како мушкарац на каучу чита новине, а жена чини чуда са чудо-усисивачем (који се рекламира). Под забраном су и мушкарац који је неспретан са дечјим пеленама и жена која се мучи да паркира аутомобил.

Ово може да значи: да у рекламама само мушкарац може бити неуспешан у паркирању јер у супротном следи – казна.

Они који су ово `породили` изгледа да нису ни приметили да су сами направити нови гендерни стереотип… са којим ће борба почети кроз коју деценију.

Веома строга ограничења тичу се деце. Јер, дечак одсад у рекламама не сме тежити да буде смео (читај: да постане мушкарац), а девојчица – нежна и мека.

А ако дечак буде обучен у женску одећу, ако буде кокетирао и шминкао се – то ће се сасвим уклопити у савремени либерални тренд.

Забрањује се и реклама у којој гомила девојака трчи за мушкарцем који се испрскао каквим дезодорансом. Зато: ако за њим потрчи гомила мушкараца – то ће бити у складу са новим канонима..

Засад није забрањено рекламирање производа намењеним сасвим одређеном полу.

Добра је новост и што мушкарце засад не присиљавају да рекламирају женске хигијенске улошке. Само, изгледа да је и то – привремено.

Јер, већ се чују позиви и захтеви да се `нова правила` шире и продубе. За пример се наводи да треба забранити рекламирање бријача за жене. Зато што то `храни стереотип да жене морају да брију ноге“…

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/u-britaniji-decacima-zabranjuju-da-mastaju-da-budu-piloti-a-devojcicama-da-postanu-balerine

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар