Одабрано РС и матица

У Лозници већ четири године постоји удружење Срба муслимана и има – преко 200 чланова

НА ЧЕЛУ УДРУЖЕЊА ЈЕ СУЛЕЈМАН СПАХО, А ГРАДСКЕ ВЛАСТИ МУ КОЛИКО МОГУ ПОМАЖУ
  • Историчар Салих СЕЛИМОВИЋ: Надам се да ће се Срби муслиманске вероисповести у будућности више експонирати и правити оваква удружења. Има их много више него што се мисли. Не могу да лицитирам колико, пошто неки људи не желе јавно да се експонирају, али тај проценат није занемарљив

ЧЕТВРТУ годишњицу од свог оснивања прославило је Удружење Срба муслиманске вероисповести (УСМВ).

На скупштини одржаној у великој сали градске управе.

Сулејман Спахо, председник удружења, рекао је да тренутно има нешто мало више од 200 чланова.

Гост УСМВ био је српски историчар, професор и публициста из Сјенице Салих Селимовић, познат по истраживањима у областима историје исламизације југословенских простора.

Он је нагласио да је врло задовољан што такво удружење постоји и што окупља људе српског порекла који се изјашњавају као Срби муслиманске вероисповести, а таквих је „много више него што се мисли’’.

Салих Селимовић

– Не могу да лицитирам колико је тачно таквих, пошто неки људи не желе јавно да се експонирају, али тај проценат није занемарљив. Поштујем људе који имају храбрости да јавно представе оно што у ствари и јесу, а огроман број муслимана јесте српског порекла и апсолутно српских корена. Ово удружење је јединствено, постоји једино у Лозници и има свој значај. Људи се овде окупљају, сарађују, и показују јавности да постоје. Важно је да се зна да има таквих људи и много је другачије када се као појединци представљају тако, а другачије када имају своја удружења. Драго ми је што у Лозници има разумевања за постојање оваквог удружења и што му град, колико може, помаже– рекао је Селимовић.

Селимовић се нада да ће се Срби муслиманске вероисповести у будућности више експонирати и правити оваква удружења, али оцењује да нису велике шансе да се то догоди и на простору бивше Југославије.

Скупу су присуствовали и градски менаџер Дејан Сталовић, одборници владајуће већине и опозиције као и пријатељи који помажу рад УСМВ којима су уручене захвалнице.

То невладино, непрофитабилно удружење са седиштем у Лозници основано је 2. октобра 2015. године.

Kurir.rs

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар