Одабрано Свијет

У Пенсилванији 300 свјештеника-педофила сексуално злостављало преко 1.000 малољетника

ИСТИНУ ДВИЈЕ ГОДИНЕ УТВРЂИВАЛА ВЕЛИКА ПОРОТА КОЈА ЈЕ НАПИСАЛА ИЗВЈЕШТАЈ НА 884 СТРАНИЦЕ
  • Државни тужилац Пенсилваније Џош Шапиро поводом извјештаја велике пороте рекао да је католички врх те америчке државе био упознат са случајевима сексуалног насиља над дјецом по црквама, али да је систематично штитио свјештенике-педофиле. Нагласио је и да је за многе случајеве знао и Ватикан и да их је такође штитио

ИЗГЛЕДА да у добром дијелу Римокатоличке цркве ништа не успјева тако добро као – свјештеничка педофилија.

На том плану се нарочито прославило њених неколико (шест) епарехија у америчкој савезној држави Пенсилванији.

Толико су били `успјешни` да је њено државно тужилаштво прије двије године формирало велику пороту која се позабавила њиховим `подвизима` и успјела да заврши посао тек сада.

А утврдила је – и то унијела у извјештај написан на 884-странице текста – да је више од 300 римокатоличких свјештеника након 1950-те сексуално злостављало преко хиљаду малољетника!

Замислите: преко 1.000! И то њих више од 300!

Па то су три комплетне чете у Оружаним снагама САД.

Да све буде још страшније, велика порота тврди да је стварни број злостављаних малољетника „много већи“!

Велика порота је признала да је дјелимично цензурисала сопствени извјештај. Другим ријечима: да је ружно лице истине о свјештеницима-педофилима у Пенсилванији још ружније него што је она изложила у свом извјештају.

Државни тужилац Пенсилваније Џош Шапиро поводом извјештаја велике пороте рекао је да је католички врх те америчке државе био упознат са случајевима сексуалног насиља над дјецом по црквама, али да је систематично штитио свјештенике-педофиле.

Нагласио је и да је за многе случајеве знао и Ватикан и да их је такође штитио.

Већина педофила у католичким мантијама неће, међутим, одговарати за своја злодјела јер је највећи број „случајева“ – застарио. Власти Пенсилваније подигле су оптужнице само у случају двојице код којих није још дошло до застарјевања.

Скандал са свјештеницима-педофилима у Пенсилванији разгорио се још у вријеме папе Бенедикта XVI.

Његов насљедник – Франциско – њихове је `подвиге` назвао  смртним гријехом.

Извориште гријеха остало је нетакнуто иако је посљедњих година неколико католичких прелата повезаних са случајевима педофилије у САД, Латинској Америци и Европи изгубило положаје или било присиљено на `добровољно повлачење`.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар