Одабрано Свијет

Украјинска православна црква затражила од Вартоломеја да повуче егзархе са њене територије

ЦРКВЕНЕ ОДНОСЕ СА ЦАРИГРАДСКОМ ПАТРИЈАРШИЈОМ ПРЕКИНУЛА И РПЦ У ИНОСТРАНСТВУ (ЗАРУБЕЖНА)
  • И УПЦ-МП и РПЦ (зарубежна) објавиле да више неће учествовати у зеједничким богослужењима нити у раду било ког епсикопског скупа са представницима Цариградске патријаршије

СИНОД Украјинске православне цркве, која је у канонском јединству са РПЦ, позвао је цариградског патријарха Вартоломеја да  престане са мијешањем у њене унутрашње ствари.

Истовремено је затражио да оба своја егзарха – архиепископа Памфилског Данила и епископа Едмонтонског Илариона – одмах повуче са „канонске територије Украјине“.

Уз упозорење да је дјеловање у Кијеву обојице „антиканонско“ и да угрожава „међуконфесионални мир у Украјини“.

Синод УПЦ-МП  је истом одлуком свим својим свештеницима и јерарсима забранио да учествују у богослужењима и раду међуцрквених тијела заједно са свештеницима Цариградске патријаршије.

И Руска православна црква у иностранству (зарубежна) објавила је да прекида заједничка богослужења са свима који припадају Цариградској патријаршији.

Такође: да више неће учествовати у раду ни једног епсикопског скупа са представницима Цариградске патријаршије.

Патријарх Јерусалимски и цијеле Палестине Теофил III изразио је чуђење поводом одлуке Цариградске патријаршије да у Кијев пошаље двојицу својих егзарха.

Синод Руске православне цркве претходно је објавио да прекида помињање у молитвама патријарха Вартоломеја, уз оцену да је слањем егзарха у Украјину „грубо нарушио црквене каноне“.

Ово је једнако прекиду дипломатских односа међу државама.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар