Одабрано Свијет

Украјински унијати и католици поручили папи Францису да не долази у Кијев

ПОКАЗАЛИ МУ ДА СА ЊИМА НЕЋЕ МОЋИ КАО СА КАНАДСКИМ ИНДИЈАНЦИМА
  • Незадовољан најавом да ће папа прво доћи у Москву, па следећи дан у Кијев, Лвовски архиепископ Римокатоличке цркве Мјечислав Мокшицкијавно упозори Ватикан: „То би била катастрофа. Сасвим је могуће да границе Украјине буду затворене за Светог оца буде ли долазио из Русије“
  • Многи украјински унијати и католици сматрају да Франциско врда и притом указују на његове речи поводом руске специјалне војне операције у Украјини: „Не могу да кажем да ли је то поштена акција… Морамо да се удаљимо од стандардног модела: Црвенкапа је добра, а вук лош. Овде нема метафизичког добра и зла“
  • На ово је одреаговао поглавар УГКЦ, архиепископ Свјатослав Шевчук: „Папа је жртва руске пропаганде или једноставно намерно обмањује свет“

Од краја фебруара је више пута говорио да ће посетити обе престонице, а – одвојено. Али, 4. јула је у интервјуу британској новинској агенцији Reuters рекао да само посета Москви и Кијеву – у оквиру истог путовања – може помоћи решавању сукоба између Русије и Украјине. Притом је изнео уверење да би најкорисније било да прво посети руску престоницу.

Уследила је експлозија на какву у Ватикану нису рачунали.

Лвовски архиепископ Римокатоличке цркве Мјечислав Мокшицки је јавно упозорио: „Прво Москва, па Кијев – то би била катастрофа. Сасвим је могуће да границе Украјине буду затворене за Светог оца буде ли долазио из Русије“.

Нагласио је да се он и његова паства не слажу са свим „папиним гестовима поводом Русије“.

Мокшицки је замерио Франциску што се још није јасно изјаснио о руској инвазији“.

Други високорангирани украјински католик, бискуп кијевско-житомирски Виталиј Кривицки, поручио је Ватикану: „Папина посета Украјини била би извор наде за многе вернике, али је тренутно немогућа због  растућег неповерења према понтифику“.

„Неповерење“ о којем говори Кривицки, нараста међу припадницима Украјинске гркокатоличке цркве (УГКЦ) којих је више од 4,5 милиона.

Многи украјински унијати и католици сматрају да Франциско врда и притом указују на његове речи поводом руске специјалне војне операције у Украјини:

„Не могу да кажем да ли је то поштена акција… Морамо да се удаљимо од стандардног модела: Црвенкапа је била добра, а вук је лош. Овде нема метафизичког добра и зла.“

На ово је одреаговао поглавар УГКЦ, архиепископ Свјатослав Шевчук, оценивши да је папа жртва руске пропаганде или да „једноставно намерно обмањује свет“.

Неки од виђених унијата чак сматрају да папа – уместо да долази у посету Украјини –  треба да поднесе оставку јер је „одавно престао да критички размишља и интересује се за теорије завере“.

Познати свештеник УГКЦ Назариј Заторски је о томе рекао:

„Да нешто није у реду, сведочи и папина  изјава да су рат у Украјини изазвали други актери“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар