Одабрано Свијет

Захарова оптужила Лондон да силом држи руске грађане Сергеја и Јулију Скрипаљ

БРИТАНЦИ СТОЈЕ ИЗА УБИСТАВА ИВАНА ГРОЗНОГ, ПАВЛА ПРВОГ, ПАТРИСА ЛУМУМБЕ...
  • Марија ЗАХАРОВА: „Русији британске власти већ два мјесеца не дозвољавају контакт са двоје њених грађана. То је чињеница. Могуће је да се Сергеј и Јулија, који су грађани Русије, силом држе на непознатом мјесту и у непознатом стању. То је такође чињеница“
  • Посебна је прича Јемен којем су Британци 1977-ме убили предсједника пуковника Ибрахима Мухамеда ал-Хамдија. Он је био на челу Северног Јемена, а 1978-ме су агенти Лондона уклонили и шефа Јужног Јемена Салема Рубаја Алија

МОСКВА сматра могућим да Велика Британија насилно држи далеко од јавности у Солзберију отроване Сергеја Скрипаља и његову кћерку Јулију – изјавила је Марија Захарова.

Портпаролка Министарства иностраних послова РФ  додатно је нагласила:

„Русији британске власти већ два мјесеца не дозвољавају контакт са двоје њених грађана. То је чињеница. Могуће је да се Сергеј и Јулија, који су грађани Русије, силом држе на непознатом мјесту и у непознатом стању. То је такође чињеница“.

Не видимо никакав разлог – прецизирала је Захарова – да Лондон – под одређеним условима – не дозволи представницима Русије приступ њеним грађанима.

Британски шпијун Сергеј Скрипаљ, који је некада био сарадник руске војне обавјештајне службе, у минули петак је пуштен из болнице у Солзберију у којој се наводно нашао послије тровања нервним парализујућим отровом 4. марта.

Влада Терезе Меј је за тај „покушај политичког убиства“ без икаквих доказа оптужила Русију. Међутим, британске тајне службе иза себе имају дугачки списак „политичких убистава“.

Захарова је навела да су Британци били најдиректније умијешани у убиства руског императора Павла Првог и Распућина.

Осим овога, у посмртним остацима Ивана Грозног нађена је велика концентрација мишомора, а поред њега је био – Енглез лекар.

Британци, дијелом и Американци, стоје и иза убиства Патриса Лумумбе, првог премијера Конга.

Британци су били у главној улози мада је његова ликвидација првобитно приписивана Белгији, а Двајт Ајзенхауер лично одобрио CIA уклањање Лумумбе.

Енигма је била разрјешена 2010-те када се разоткрило да је у том злочину кључну улогу одиграла Дафна Парк, бароница британске шпијунаже, која је лично руководила операцијом – од киднаповања Лумумбе па надаље. А да је CIA обезбједила само „техничку подршку“ док су у Лумумбу пуцали припадници племена Јеко и Тетеко…

MI6 је 1976-те у Нигерији убила њеног вођу генерала Муртала Мохамеда. Годину дана касније је у Уганди убила архиепископа Џананија Лувума који се супротстављао Иди Амину и британском амбасадору.

Посебна је прича Јемен којем су Британци 1977-ме убили предсједника пуковника Ибрахима Мухамеда ал-Хамдија.

Он је био на челу Северног Јемена, а 1978-ме су агенти Лондона уклонили и шефа Јужног Јемена Салема Рубаја Алија.

А ово је тек мали дио списка британских злочиначких „подвига“.

Битански писци повезани са националном шпијунажом

САМО у 20. вијеку су са британском шпијунажом били повезани писци Сомерсет Мом, Грем Грин, Ентони Берџес, Јан Флеминг, Џон Ле Каре, Фредерик Форсајт и Артур Кестлер.

А прије њих су и у шпијунским водама били – Кристофер Марлоу, Џонатан Свифт и Данијел Дефо.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар