Предсједник РС

Цвијановић: „Бљесак“ је један од злочина о којима свијет не жели да говори – зато ми морамо

ВИЈЕНЦИ ПОЛОЖЕНИ НА СПОМЕН-ПЛОЧУ СРПСКИМ ЖРТВАМА ИЗ З. СЛАВОНИЈЕ ПА СПУШТЕНИ У САВУ
  • Против Срба из западне Славоније, којих је било 15.000, те 1995. године кренуло је више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага, иако је област била под заштитом УН. Међу 283 погинулих било је 114 цивила, док је заробљено 1.450 војника који су мучени

ПРЕДСЈЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас обиљежавању 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније и поручила да је наша обавеза да одамо почаст жртвама.

Цвијановићева је истакла да Срби са тугом сјећају етничког чишћења сународника из Хрватске, али исто тако исказују подршку онима који су нашли свој дом у Републици Српској након егзодуса из западне Славоније 1995. године.

„Желимо да покажемо солидарност и да смо дио истог друштва и укажемо на све неправде. Наша је обавеза да причамо о злочинима, поготово о онима о којима свијет не жели да говори, а ово је један од таквих злочина. Обавеза наша је да разумијемо шта су то вриједности једног народа“,  навела је Цвијановићева.

У ријеку Саву код моста у Градишци спуштени су вијенци у знак сјећања на све убијене и прогнане Србе из западне Славоније током хрватске војно-полицијске акције „Бљесак“ 1995. године.

Вијенце су у ријеку Саву спустили предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, градоначелник Градишке Зоран Аџић, те представници Срба избјеглих из западне Славоније.

Претходно су положени вијенци на спомен-плочу српским жртвама из западне Славоније.

Вијенце су положили Цвијановићева, Додик, Милуновић, Аџић, те представници Срба избјеглих из западне Славоније.

Против Срба из западне Славоније, којих је било 15.000, те 1995. године кренуло је више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага, а ова област била је под заштитом УН.

Према подацима „Веритаса“, међу 283 погинулих било је 114 цивила, док је заробљено 1.450 војника који су мучени.

(РТРС)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар