Предсједник РС

Цвијановић: Бошњаци би ревизију `Дејтона` ради унитаризације и централизације

„ДВА КОНСТИТУТИВНА НАРОДА – СРБИ И ХРВАТИ – СУ ЗА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈУ“
  • Поводом избора Џоа Бајдена за председника САД: „Наметати тезу како ће доћи неко са стране и направити неку ревизију Дејтона или наметнути неко ново уставно рјешење које ће некога развластити а некога додатно овластити, сматрам да су то неке велике илузије

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је за евентуалну ревизију Дејтонског споразума потребна сагласност свих у БиХ, а сви у БиХ су свједоци да ту нема јединственог мишљења.

„Много пута се наметала та тема да ли је потребна ревизија Дејтона и сваки пут имамо ставове који долазе из Републике Српске а који говоре да она није потребна, али и да би се дешавала неопходна је сагласност свих у БиХ. Приступ БиХ који ми видимо да долази од бошњачког народа јесте онај који говори у прилог унитаризације и централизацији“, истакла је Цвијановић.

Са друге стране, нагласила је предсједник Српске, постоје два конститутивна народа, српски и хрватски, који заговарају принцип децентрализације БиХ, у оквиру које Српска брани своје надлежности које је добила а то значи високу аутономију и надлежност за све оно што је животно важно за грађане, те Хрвати који се боре за своје мјесто на политичком небу у оквиру БиХ, што је прилично жалосна чињеница 25 година након потписивања Дејтона.

Она је за портал „Јутарњи.хр“ навела да је највећи проблем у Дејтонском споразуму из угла Републике Српске свакако одмицање од основног споразума, те да ту мисли на бројне надлежности које су одузете од Српске и пребачене на ниво БиХ уз објашњење да ћемо, како су рекли, тада добити „рационалнију, ефикаснију и бољу државу“ што је измишљена, лажна теза.

„Са аспекта Републике Српске, нас интересују наше надлежности. Ми не желимо никоме ништа да одузимамо али не желимо да се од Републике Српске одузима оно што јој је дато у Уставу“, поручила је предсједник Српске.

Говорећи о очекивањима од новог америчког предсједника Џо Бајдена, Цвијановићева је истакла да, без обзира која је администрација на челу САД или каква је структура која је доминантна у оквиру ЕУ, очекује да сви увијек имају реалан приступ не само према БиХ већ и према региону.

Када имате реалан приступ, не само према БиХ већ и према регији, онда можете и да долазите и до добрих рјешења. Наметати тезу како ће доћи неко са стране и направити неку ревизију Дејтона или наметнути неко ново уставно рјешење које ће некога развластити а некога додатно овластити, сматрам да су то неке велике илузије“, закључила је предсједник Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар