Предсједник РС

Цвијановић: Бошњачки политичари преко Уставног суда БиХ остварују своје политичке циљеве

НАГЛАСИЛА ДА ЈЕ БиХ ПОТРЕБАН „ИСКРЕН ДИЈАЛОГ О ЖИВОТНИМ ПИТАЊИМА“
  • Поводом формирања Агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске: „Ту нема антиуставног дјеловања. Ријеч је о изнуђеној активности републичких институција у вријеме када се неко преко Агенције за лијекове БиХ обрачунавао са пацијентима и здравственим радницима… да би показао како нека политика ваља или нека друга не ваља“
  • Уставни суд БиХ је политички и ради многе ствари према наредби или диктату политичког Сарајева или одређених страних центара.БиХ треба озбиљна реформа правосуђа, али не на начин да се нека надлежност одузме од Српске и пребаци на ниво БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у Бањалуци да су многе активности институција Српске уствари реакција на акцију која се предузима у политичком Сарајеву, те да је потребан искрен дијалог о животним питањима свих грађана.

„Да бисмо ствари довели у ред онда треба заузети један другачији курс и омогућити оно чега, нажалост, нема већ одавно у БиХ а то је искрени дијалог о свим стварима које се односе на наше животе и онда ићи корак по корак и сређивати то, а то подразумијева да имате отвореност свих и политика, али и представника конститутивних народа“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Говорећи о формирању Агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске, Цвијановићева је истакла да ту нема антиуставног дјеловања и да је ријеч о изнуђеној активности републичких институција.

„Ово је била изнуђена активност институција Републике Српске у вријеме када се неко преко Агенције за лијекове БиХ обрачунавао са пацијентима и здравственим радницима, а и сам је здравствени радник, да би показао како нека политика ваља или нека друга не ваља“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је недопустиво да се тим бави било ко у вријеме када су угрожени људски животи и када свакоме треба да буде обезбијеђена адекватна њега.

„Правити причу о кисеонику на тај начин, довести до тога да цијело становништво буде у паници, до очаја здравствене раднике који знају шта треба урадити, а не знају да ли смију или требају да ураде – мислим да је недопустиво“, оцијенила је Цвијановићева.

Коментаришући Уставни суд БиХ, предсједник Српске је рекла да постоји неуједначено поступање тог суда и да када им не одговара прогласе се ненадлежним за одређене акте, а када им политички одговара онда се прогласе надлежним.

Она је додала да је изненађена чињеницом да су се изјашњавали о декларацији коју је донијела Народна скупштина Српске и да се Уставни суд бави политичким документима.

„Тамо су садржани политички ставови, опредјељења одређених политика или политичких партија и заиста је недопустиво да уопште живимо у таквом амбијенту у којем један исти суд данас може да поступи на један, а сутра на неки други начин“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да брине то што се стиче утисак да је тај суд политички и да ради многе ствари према наредби или диктату политичког Сарајева или одређених страних центара.

Цвијановићева је оцијенила да БиХ треба озбиљна реформа правосуђа, али не на начин да се нека надлежност одузме од Српске и пребаци на ниво БиХ, као што се раније тумачило, већ стварањем бољег амбијента за функционисање.

„Нажалост, о томе нико није водио рачуна када су нам наметали одређене реформе, само је био циљ узети са једног нивоа и пребацити на други ниво и то се показало као погрешно“, рекла је Цвијановићева.

Она је закључила да бошњачки политичари у Уставном суду БиХ покрећу одређене активности у намјери да посредством ове институције остваре своје политичке циљеве.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар