Предсједник РС

Цвијановић: Британци су ми увели санкције које су наручили Бошњаци и ПДП

„НИЈЕ ТАЧНА ТВРДЊА ДА ОВЕ САНКЦИЈЕ НИСУ УПЕРЕНЕ И ПРОТИВ ГРАЂАНА СРПСКЕ“
  • Нагласила да нема никакве везе са величањем ратних злочина, са поткопавањем мира и стабилности у регији, нити да ради по диктату било кога, па ни руског предсједника Владимира Путина, осим по диктату грађана Републике Српске
  • Ако је ово начин да се штити и чува БиХ, онда слободно могу закључити да је БиХ у прилично јадној позицији и да је њена будућност апсолутно неизвјесна. Као предсједник Републике Српске и као политичар промовишем дијалог

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да британске санкције имају везе са политиком, а не правом и да је ријеч о синхронизованој акцији, што се види и по изјавама бошњачких политичара.

Цвијановићева је истакла да су јој Британци испоручили санкције које су наручили Бошњаци и ПДП и да апсолутно одбацује наводе британског амбасадора које је дао као образложење за њихово увођење.

Она је нагласила да нема никакве везе са величањем ратних злочина, са поткопавањем мира и стабилности у регији, нити ради по диктату било кога, па ни руског предсједника Владимира Путина, осим по диктату грађана Републике Српске.

Цвијановићева је поручила да ће као предсједник Републике Српске наставити да поштује Устав Српске, али и Устав БиХ, у којима је јасно наведено шта ради предсједник Српске и која је позиција Републике Српске.

„Позиција Српске је нажалост претходних деценија, најчешће под притиском или диктатом или малтретирањем од стране високих представника, мијењана. Доживјели смо страшну ерозију наших уставних надлежности управо због таквих притисака“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она вјерује да су и данашње санкције резултат тога што није подлегла притисцима да потпише Закон о имовини.

„И када се не бих слагала, не бих ишла против воље Народне скупштине Републике Српске јер је састављена од посланика из различитих политичких партија које су изабрали грађани и зато што сматрам да, неко ко је такође изабран од грађана Српске, имам пуно право и обавезу да слиједим и поштујем оно што је воља грађана Републике Српске, а њихова воља је јасно манифестована кроз Народну скупштину тиме што је изгласан тај закон“, нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да су санкције знак велике немоћи једне државе, те да иако разумије утицај великих држава, то јој не даје за право да одустане од онога што је позиција и интерес Републике Српске – да се очува као супстанца у оквиру БиХ, јер је све претходних година било усмјерено на смањивање надлежности Српске у корист БиХ.

Цвијановићева је додала да ниједна надлежност која је пренесена није допринијела да грађани живе у бољем и развијенијем друштву, ефикаснијем и јефтинијем систему, већ напротив.

„Ако је ово начин да се штити и чува БиХ, онда слободно могу закључити да је БиХ у прилично јадној позицији и да је њена будућност апсолутно неизвјесна. Као предсједник Републике Српске и као политичар промовишем дијалог“, истакла је Цвијановићева.

Она каже да, нажалост, до тог дијалога није дошло у БиХ и сматра да јој је релевантније да прича и са Србима, Хрватима и Бошњацима него са било ким од странаца, али разумије улогу странаца у овој земљи.

Сав мој језик који је био усмјерен или је био дио комуникације коју сам имала са странцима био је крајње одмјерен, бранећи позицију Републике Српске не желећи да дајем квалификације које не могу да образложим и иза којих не могу да станем као политичар, човјек или грађанин Српске“, истакла је Цвијановићева.

Она је додала да су санкције политичка порука свим политичарима у Српској који се усуде да стану у заштиту њене уставне позиције, те да није сагласна са образложењем да санкције нису усмјерене против грађана Српске, јер је већинском вољом грађана изабрана за предсједник Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар