Предсједник РС

Цвијановић: Британија ударила на репрезентативке БиХ Српкиње – маске су пале!

УСКРАТИЛА ВИЗЕ ТЕКВОНДИСТКИЊАМА КАТАРИНИ КРАЈИШНИК И ЗОРАНИ САНДИЋ
  • Предсједник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Ударили су на дјецу и спортисте. Да се њима свете, за шта? Бројање крвних зрнаца дјеце и спортиста представља антицивилизацијску дискриминацију, али и сегрегацију каква не постоји нигдје у Европи. Колико знам, постоји само у школама у Федерацији БиХ и Уједињеном Краљевству“
  • „Ако је украјинска криза разлог за одуговлачење процеса издавања виза, како смо могли чути у саопштењу Теквондо савеза БиХ, како је могуће да је свим осталим такмичарима из БиХ одобрено, а само српским спортистима још није?“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да одуговлачење издавања виза од Амбасаде Велике Британије репрезентативкама БиХ српске националности које су требале учествовати на сениорском првенству Европе у Манчестеру изазива згражавање сваког нормалног човјека и подсјећа на мрачна времена прошлости.

„Ударили су на дјецу и спортисте. Да се њима свете, за шта? Бројање крвних зрнаца дјеце и спортиста представља антицивилизацијску дискриминацију, али и сегрегацију каква не постоји нигдје у Европи. Колико знам, постоји само у школама у Федерацији БиХ и Уједињеном Краљевству“, рекла је Цвијановићева Срни.

Предсједник Српске је нагласила да се у ФБиХ сегрегација огледа кроз такозване „двије школе под једним кровом“, а у Сјеверној Ирској се деценијама боре да превазиђу проблем и успоставе интегрисани образовни систем, али то иде тешко.

„Колико смо у прилици да чујемо, чак су и ове 2022. године, морали донијети нови закон којим се настоји укинути сегрегација ученика, наставника и стручног особља по националној и вјерској основи, али на терену то наилази на отпор јер је подијељеност те врсте евидентна“, рекла је предсједник Републике.

Цвијановићева је указала да су одуговлачењем издавања виза искључиво теквондоисткињама српске националности, а одобравањем свим осталим репрезентативцима БиХ, пале све маске.

„Ако је украјинска криза разлог за одуговлачење процеса издавања виза, како смо могли чути у саопштењу Теквондо савеза БиХ, како је могуће да је свим осталим такмичарима из БиХ одобрено, а само српским спортистима још није? За једну од такмичарки, одуговлачење већ сада значи практично одбијање визе, јер нема ни теоретску шансу да стигне на такмичење, а и за другу је преостао веома кратак рок. Да ли неко заиста има намјеру да спријечи српске дјевојчице да се такмиче и постигну добре резултате на првенству? Страшно и јадно“, нагласила је Цвијановићева.

Амбасада Велике Британије још није одобрила визе репрезентативкама БиХ у теквондоу Катарини Крајишник из Источног Сарајева и Зорани Сандић из Зворника, које су требале учествовати на Сениорском првенству Европе у Манчестеру.

Осталим члановима репрезентације БиХ Неџаду Хусићу, Динку Шегедину, Петри Ждеро и тренеру Харису Хусићу визе су одобрене.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар