Предсједник РС

Цвијановић: Долазе у обзир мјешовите полицијске и војне снаге западног Балкана

ТЕ СНАГЕ БИ ЗБОГ МИГРАНАТА БИЛЕ РАСПОРЕЂЕНЕ НА СПОЉНИМ ГРАНИЦАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА
  • Ако ЕУ има право да на тај начин третира своје спољне границе зашто ми то не бисмо урадили? Ово је велики изазов и нешто што у потпуности може да промијени слику будућности не само западног Балкана него и цијеле Европе. То захтијева концентрисан одговор свих земаља. Ово је вријеме да се западни Балкан колективно брани
  • Ако снаге тих држава могу да иду по свијету и учествују у мировним мисијама, а не могу да бране своја огњишта онда нешто није у реду. Доћи ће вријеме за овакву иницијативу јер је немогуће да парцијално размишљамо о овим стварима. Ко смо ми ако нисмо у стању да штитимо сами себе, него се ослањамо на друге
  • „Ово вријеме показује бесмислицу повика из Сарајева и међународне заједнице да Српској не треба резервни састав полиције“        

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да би подржала идеју да буду формиране мјешовите полицијске и војне снаге земаља западног Балкана које би биле распоређене на спољним границама западног Балкана у циљу заустављања великог таласа миграната за који се очекује да ће стићи на ово подручје.

Ако ЕУ има право да на тај начин третира своје спољне границе зашто ми то не бисмо урадили? Ово је велики изазов и нешто што у потпуности може да промијени слику будућности не само западног Балкана него и цијеле Европе. То захтијева концентрисан одговор свих земаља. Ово је вријеме да се западни Балкан колективно брани“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да западнобалканске државе не могу утицати на то како ће Грчка рјешити свој проблем, шта ће урадити Турска и да ли ће ЕУ са њима испреговарати неко боље рјешење.

Све је изашло ван контроле и вријеме је за колективну одговорност држава западног Балкана умјесто да трошимо енергију на препуцавања, политикантство и мржњу која је давно требало да буде сахрањена. Ако снаге тих држава могу да иду по свијету и учествују у мировним мисијама, а не могу да бране своја огњишта онда нешто није у реду. Доћи ће вријеме за овакву иницијативу јер је немогуће да парцијално размишљамо о овим стварима. Ко смо ми ако нисмо у стању да штитимо сами себе, него се ослањамо на друге“, нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је очигледно да договор између ЕУ и Турске не функционише.

„Забринута сам јер се то не дешава далеко од нас. Ако мигранти успију да прођу грчку границу огроман број тих људи ће се наћи у државама нашег региона. Мигрантска криза се може рјешити на другачији начин и потребан је кредибилнији наступ и ЕУ и Турске. Државе западног Балкана треба да размишљају како да се заштите и да се не уздају само у то како ће ЕУ заштити своје спољне границе“, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Министарство унутрашњих послова Републике Српске има апсолутне надлежности на територији Српске и обавезу да штити њену територију у складу са закључцима Владе да Република Српска не може да прима мигранте.

„Једино што на микроплану можемо да урадимо јесте да заштитимо своју територију и да не дозвољавамо да овдје буду направљени стационари за мигранте. Наша обавеза је да штитимо територију Српске“, навела је Цвијановићева.

Она је оцијенила да ово вријеме показује бесмислицу повика из Сарајева и међународне заједнице да Српској не треба резервни састав полиције.

„Када имамо овакве кризе можемо да ангажујемо резервни састав, а редовна полиција може да ради своје послове и да буде подршка. Сада се види у колико бесмислених ситуација долазимо због разних глупих и безобразних приступа према нама. Република Српска и Федерација БиХ су требале заједно да раде и сви смо требали да имамо резервисте који могу да преузму терет одговорности за безбједносну ситуацију“, поручила је Цвијановићева.

(Срна) 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар