Предсједник РС

Цвијановић: Џаферовићева реакција на Вучићеву честитку је патетична и испразна

„ПОЛИТИЧКО САРАЈЕВО ЈЕ У СВАЂИ СА СВИМ СУСЈЕДИМА И СВЕ У СВИЈЕТУ БИ ДА УВУКУ У СВОЈЕ ФРУСТРАЦИЈЕ“
  • Нападали су Србију за шта су стигли, али им није пало на памет да процесуирају атентаторе на предсједника Вучића у Поточарима. Крију их. Смета им и кад се међусобно посјећују функционери из Српске и Србије, али и кад српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик борави у посјети званичницима Хрватске
  • „Мој разговор са Здравком кривокапићем почео је лијепим пригодним честиткама поводом свих наших празника, а завршио нашом исказаном спремношћу да унапређујемо сарадњу у свим областима на добробит наших грађана. Да ли ће то неко нападати или квалификовати као приватни или званични разговор, мени је небитно
  • Било би корисно да политичари из Сарајева, за промјену, престану да вриште на своје комшије у Србији, Црној Гори и Хрватској, а посебно на нас у Републици Српској. Овако само изнова доказују своју неспособност да живе са било ким ко је другачији од њих, али и да сарађују са било ким из окружења

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је реакција Шефика Џаферовића на честитку предсједника Србије Александра Вучића поводом Дана Републике уобичајена – патетична и испразна, као и све оне које су услиједиле из Сарајева и уопште је не изненађују.

Оно што мислим рекла сам јавно, а то је да се захваљујем предсједнику Александру Вучићу, не само што нам је упутио честитку, већ посебно зато што је за његове власти однос Србије и Републике Српске добио нову димензију, садржајност и конкретност. Сматрам то посебним видом исказане одговорности и бриге за Републику Српску и то веома цијенимо, а оно што народ мисли ја као предсједник јавно и кажем“, поручила је Цвијановић, коментаришући став члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да су „Вучићеве честитке поводом Дана Српске одраз непоштовања према држави БиХ и директан атак на њен суверенитет“.

Што се тиче разговора с премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем, Цвијановићева је за „Новости“ рекла да је био угодан и оптимистичан.

„Почео је лијепим пригодним честиткама поводом свих наших празника, а завршио нашом исказаном спремношћу да унапређујемо сарадњу у свим областима на добробит наших грађана. Да ли ће то неко нападати или квалификовати као приватни или званични разговор, мени је небитно. Али ми је битно да градимо боље разумијевање са свим земљама у окружењу и да разговарамо о инфраструктурном повезивању, привредној сарадњи и свему што је важно за наше грађане“, нагласила је предсједница Српске.

Цвијановићева је додала да иначе не постоји држава у окружењу с којом политичко Сарајево није ушло у свађу и нема кога све у свијету нису покушали увући у своје фрустрације.

„Нападали су Србију за шта су стигли, али им није пало на памет да процесуирају атентаторе на предсједника Вучића у Поточарима. Крију их. Смета им и кад се међусобно посјећују функционери из Српске и Србије, али и кад српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик борави у посјети званичницима Хрватске.

Хрватску су нападали и кад њихови државни званичници дођу у Рафинерију Брод, и кад укажу на безбједносно опасне појаве у БиХ и кад воде рачуна о положају Хрвата у БиХ.

Мађарску су нападали јер нам је послала помоћ за вријеме короне.

Русију нападају и кад нас посјете њихови званичници и кад нас позову себи, а проблематизују и кад нам пруже помоћ у пандемији“, констатовала је Цвијановићева.

Она је подсјетила и да у Сарајеву нападају одреда пројекте који се реализују у сусједним земљама или у Српској, како оне енергетске и саобраћајне, које Српска жели да реализује са Србијом, тако и изградњу Пељешког моста у Хрватској или изградњу продуктовода између Хрватске и Рафинерије Брод у Српској.

„Раније су водили и јалове расправе о Суторини и свађали се са Црном Гором, а сад се свађају јер је премијер Црне Горе позвао телефоном предсједницу Српске. Много је ту лоших примјера. Од три нама сусједне државе не постоји нити једна којој политичко Сарајево не покушава дијелити лекције. То се, наравно, негативно одражава како на унутрашње односе у БиХ, тако и на регионалну сарадњу.

Било би корисно да политичари из Сарајева, за промјену, престану да вриште на своје комшије у Србији, Црној Гори и Хрватској, а посебно на нас у Републици Српској. Овако само изнова доказују своју неспособност да живе са било ким ко је другачији од њих, али и да сарађују са било ким из окружења“, истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева каже да, што се тиче Републике Српске, жели најбоље могуће односе са свим земљама у региону, као и интензивну сарадњу која ће бити на добробит свих људи који живе на овом простору.    

„При томе, сарадња са Србијом је за нас у Републици Српској била и остала од кључног значаја“, закључила је предсједник Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар