Предсједник РС

Цвијановић: Инцко је допринио да БиХ постане додатно непријатељско окружење

ПОСЛИЈЕ СУСРЕТА СА СЕЛАКОВИЋЕМ: ИНЦКО ЋЕ МОЖДА БиХ ВРАТИТИ И 2-3 ДЕЦЕНИЈЕ УНАЗАД
  • Добро је за нас у Српској знати да постоји Србија, да је Србија стабилна и јака, да зна шта ради, да располаже свим алатима којима је неопходно данас да располаже једна модерна држава и то представља велику узданицу за све нас“
  • Мислим да је ово почетак једне врло тешке ере у којој ће БиХ показати све оно лоше о себи, уз све оно што је показивала током претходних година. Моја порука нашим грађанима у Српској и нашим институцијама јесте да ми знамо шта радимојачамо Републику Српску, нашу свијест о самима себи и нашу везу са Србијом

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је послије састанка са министром спољних послова Николом Селаковићем да је велика узданица за све у Српској то што је Србија стабилна и јака и зна шта ради.

Цвијановићева је истакла да су на највишем могућем нивоу у неколико посљедњих година институционална веза, политичко разумијевање и економска подршка која долази из Србије према Републици Српској.

Користим и ову прилику да се захвалим у име институција и грађана Републике Српске на таквој подршци. Добро је за нас у Српској знати да постоји Србија, да је Србија стабилна и јака, да зна шта ради, да располаже свим алатима којима је неопходно данас да располаже једна модерна држава и то представља велику узданицу за све нас“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је, уз све што Србија и Српска раде заједно, као што је обиљежавање важних заједничких датума из историје, много и оних практичних ствари које се дешавају на релацији Србија – Српска.

Цвијановићева је изразила задовољство што је данас договорено још неколико ствари које представљају искорак када је у питању заједнички однос према заједничкој дијаспори, а тиче се јачање таквих веза, али и адекватног представљања Српске и Србије, те очувања националног идентитета у дијаспори.

Уз пуну захвалност за све оно што ћемо радити заједно иде и наша подршка из Републике Српске свима који ће бити укључени у овај пројекат када је у питању школство, национална група предмета – српски језик, национална географија, историја – оно о чему морамо да учимо нашу дјецу која живе изван Републике Српске, Србије или неких других крајева у којима живе Срби“, рекла је Цвијановићева.

Она је изразила захвалност за економску подршку и помоћ Србије Републици Српској у претходним годинама и подсјетила да је много покренутих инфраструктурних пројеката у области саобраћајне инфраструктуре и енергетике.

Важно је да се реализује све ово јер то обезбјеђује бољи живот грађана, али је ово била и прилика да упознамо министра и његове сараднике о изазовима са којима се сусреће Република Српска, односно цијела БиХ“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је одлука одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка о наметању измјена кривичног закона које предвиђају кажњавање негирања геноцида један од великих удараца БиХ.

Осим што је неадекватна, непримјерена демократском функционисању и демократији уопште, сматрам да је ова одлука апсолутно назадна и да је нешто што може вратити БиХ много, много година, па можда чак и двије или три деценије уназад“, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Српске је истакла да је неприхватљиво да у 21. вијеку неизабрани странац намеће нешто демократски изабраним институцијама или појединцима.

Мислим да је ово почетак једне врло тешке ере у којој ће БиХ показати све оно лоше о себи, уз све оно што је показивала током претходних година. Моја порука нашим грађанима у Српској и нашим институцијама јесте да ми знамо шта радимојачамо Републику Српску, нашу свијест о самима себи и нашу везу са Србијом и трудимо се да будемо реални и да све оно што су наши проблеми сагледамо на реалан начин“, поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да је Инцко допринио да БиХ постане додатно непријатељско окружење и да буде додатно нерасположена према својим грађанима.

Цвијановићева је оцијенила да је Инцкова одлука корак уназад који је показао све лицемјерство међународне заједнице оличене кроз високог представника и напоменула да разумије зашто се ово десило.

Прво једним дијелом зато што је постало врло упитно и сва међународна јавност то зна, а постало је упитно ко је то високи представник, како се он бира, да ли је изабран или су у питању међународне разне преваре и трикови“, рекла је Цвијановићева.

Она је указала да је разлог Инцковом потезу и чињеница да је руководство Републике Српске објелоданило цијелом свијету да је ријеч о високим представницима који су упорно из године у годину дјеловали изван својих мандата, а не онако како је прописано Дејтонским споразумом.

„И коначно, наступила је још једна нервоза везана за сва дешавања, за међународну експертску групу која је радила одређене извјештаје и претпостављам да је то све разлог због чега је Инцко овако реаговао“, рекла је Цвијановићева.

Ово је указала да је због тога БиХ много корака уназад од суштинског, правог помирења.

Иако многи говоре како је ово корак ка помирењу, ја морам рећи да је ово велики раскорак у односу на оно што је требало да буде нормално у једној вишенационалној заједници“, закључила је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар