Предсједник РС

Цвијановић: Иницијатива против „негирања геноцида“ срачуната је на оцрњивање Српске

„ТО ЈЕ ПОЛИТИКА КОЈУ ВОДИ БОШЊАЧКА КОМПОНЕНТА ПРЕКО СДА И ПРИДРУЖЕНИХ ПАРТИЈА“
  • Предсједник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: У овој ситуацији су и друге државе показале свој недосљедан однос према БиХ. Не говорим само о онима које су везане за Генералну скупштину и УН, него и за неки ужи терен када је у питању ЕУ… Упорно се и изнова покушава правити неред и неразумијевање, умјесто да се иде ка прављењу боље будућности

ПРЕДСЈЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је иницијатива да Генерална скупштина УН донесе резолуцију којом би било осуђено „негирање геноцида и других ратних злочина у БиХ“, политика коју води бошњачка компонента кроз политику СДА и друге придружене партије.

Цвијановић је рекла да те партије показују врло мало способности за заједнички живот и будућност која ће обухватити све, а не само једног, те да на сваки начин се настоји оцрнити Република Српска.

Она је рекла да овакве иницијативе БиХ враћају назад и не дозвољавају да се иде напријед, те да показују и одражавају различите ставове.

Цвијановић је нагласила да се у БиХ много тога ради силом, те да бављење истом темом не дозвољава да се закорачи у бољу, стабилнију и једноставнију будућност.

– То показује стање у оквиру БиХ, коју ми сада посматрамо кроз неку глобалну слику шта се то негдје дешава. Пуно би боље било да смо сви у БиХ окупљени око заједничких иницијатива – рекла је Цвијановић.

Она је додала да је боље да се сједне и договара о многим стварима, као и да би боље било да се разговара о трасирању заједничког пута и развоја.

– Боље би било да смо сјели и разговарали на који начин да једни другима не реметимо економске и привредне планове. Нажалост, све до сада је било у функцији да се ремети оно што жели Република Српска – истакла је Цвијановић.

Она је нагласила да се у БиХ не поштују никакве процедуре нити заузимање заједничких ставова, што би, како је рекла, требало да буде претпоставка да се упути било каква иницијатива или заговара неки став у иностранству.

Цвијановић је оцијенила да су у овој ситуацији и друге државе показале свој недосљедан однос према БиХ.

– Не говорим само о онима које су везане за Генералну скупштину и УН, него и за неки ужи терен када је у питању ЕУ – рекла је Цвијановић новинарима у Власеници гдје се састала са општинским руководством.

Цвијановић је закључила да се упорно и изнова покушава правити неред и неразумијевање, умјесто да се иде ка прављењу боље будућности.

„Глас Српске“ је прије два дана писао да група „Босанаца и Херцеговаца“ и Американаца поријеклом из БиХ под називом „Радна група за БиХ“ затражила је од Генералне скупштине УН да донесе резолуцију којом би било осуђено „негирање геноцида и других ратних злочина у БиХ“.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обавијестио је Генералну скупштину УН да БиХ не стоји иза иницијативе да УН усвоји резолуцију у којој се, како је наведено, „осуђује геноцид у Сребреници“, јер о томе у БиХ не постоји консензус.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар