Предсједник РС

Цвијановић: Један од аранжмана за вакцину је са Русијом, али нису искључени ни други

ИСТАКЛА ДОПРИНОС УКЦ И ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА ШИРОМ РС: „ЗАСЛУЖУЈУ СВЕ МОГУЋЕ ПОХВАЛЕ“
  • „Цијенимо што смо са Русијом успјели да направимо директну комуникацију и што су се ставили на располагање на начин да се солидне количине обезбиједе за Републику Српску“
  • Институције Републике Српске покушавају на сваки могући начин да ојачају могућности и УКЦ-а и болница широм Републике Српске, знајући колики је притисак сада на њима

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да је важна оцјена стручњака о квалитету вакцине против вируса корона, али и њена доступност, те да је Српска ушла у више програма за њихову набавку.

Цвијановићева је навела да је један од програма за набавку вакцина са Русијом, али и да нису искључени ни други аранжмани, те истакла да је добијање вакцине, њихова дистрибуција и снабдијевање глобални изазов.

„Стога смо ушли у више програма, а један од њих је, када је ријеч о Републици Српској, са Русијом, како бисмо обезбиједили одређене количине руске вакцине, али исто тако нису искључени ни други аранжмани“, изјавила је Цвијановићева новинарима.

Она је напоменула да је познато да су оба ентитета у БиХ ушла у одређени аранжман којим се глобално омогућава снабдијевање.

„Струка може много више да прича о томе, али мислим да је јако важно да ми имамо оцјену тих вакцина од стручњака, али исто тако и доступност према више извора, јер не треба да будемо искључиви и да се ослонимо само на једну вакцину“, појаснила је Цвијановићева.

Она је додала да је потребно видјети какви ће бити резултати и у другим земљама.

„Али свакако цијенимо што смо са Русијом успјели да направимо директну комуникацију и што су се ставили на располагање на начин да се солидне количине обезбиједе за Републику Српску“, истакла је Цвијановићева.

„УКЦ примјер посвећености и добре медицинске услуге“

Цвијановићева је данас посјетила УКЦ РС гђе је разговарала са директором ове здравствене институције Владом Ђајићем.

„Захвалност и подршка руководству и запосленима у УКЦ-у Републике Српске, као и свим здравственим радницима који од марта до данас улажу надљудске напоре у борби против вируса корона“, објавила је предсједница Српске на свом Инстаграм налогу.

Цвијановић је изјавила је да је Универзитетски клинички центар (УКЦ) примјер добре праксе, ангажмана, посвећености и добре медицинске услуге, која се пружа пацијентима из цијеле Републике.

Она је, након данашње посјете овој здравственој установи, нагласила да се показала оправданом одлука надлежних институција Српске да плански развија здравствени сектор, посебно водећи рачуна о томе да у свакој регији постоји модерна савремена болница.

„Посебно је значајно све оно што је преузето у циљу реорганизације и простора и служби УКЦ-а да би се ухватили у коштац са изазовима пандемије, а да наши остали пацијенти не буду ускраћени за потребну медицинску помоћ“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, институције Републике Српске покушавају на сваки могући начин да ојачају могућности и УКЦ-а и болница широм Републике Српске, знајући колики је притисак сада на њима.

„Мислим да се успјешно носимо са свим овим изазовима, али и даље морамо да водимо рачуна, да схватимо да је притисак на здравствени сектор огроман и да је наша лична одговорност кључна за побољшање ситуације и смањење тог притиска“, навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је изразила захвалност руководству УКЦ-а и свим здравственим радницима, који, како је навела, предано раде на збрињавању пацијената водећи рачуна о јавном здрављу и о томе да свако добије адекватну његу. „Сви наши здравствени радници широм Републике Српске заслужују сваку могућу похвалу“, поручила је Цвијановићева.

Предсједник Српске захвалила је и УКЦ-у што је дио традиционалне хуманитарне акције „С љубављу храбрим срцима“, која ове године има за циљ да обезбиједи средства за успостављање прве банке хуманог млијека у Републици Српској, али и цијелој БиХ.

„У Србији постоје три такве банке, а у Хрватској једна. Ми смо се упутили ка том циљу, знајући да је то огроман изазов. Желимо да Бањалука и Република Српска буду мјесто гдје ћемо моћи омогућити мајчино млијеко свим оним бебицама којима је то неопходно. То је циљ и здравственог сектора, који жели пријевремено рођеним бебама да пружи већу шансу да превазиђу проблеме с којима се носе“, нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је захвалила и Удружењу родитеља пријевремено рођене дјеце „Мрвице“, који су иницирали успостављање банке хуманог млијека.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар